Gasilci bodo prenovili izobraževalni center

Datum 21.3.2008 14:34:44 | Kategorija: Slovenija

Prostore bodo prihodnje leto spremenili izključno v izobraževalni center s sodobnimi namestitvenimi zmogljivostmi – Kras najbolj ogrožajo požari v naravi – Zadnja leta od 150 do 230 intervencij
Sežana– Sežanskim poklicnim gasilcem se že v tem letu obetajo novi upravni in dežurni prostori. Na površini skoraj 260 kvadratnih metrov naj bi jih do novega leta uredili na območju nadstrešnice nasproti objekta, v katerem domujejo zdaj. Z njimi se bodo iz sedanjega objekta Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) preselili še Kraška gasilska zveza, sedež jamarske reševalne službe, občinski sedež RK Slovenije in PGD Sežana. Novi prostori bodo po besedah direktorja ZGRS Sežana Igorja Boleta stali približno pol milijona evrov.
Selitev poklicnih gasilcev in omenjenih služb oziroma društev, ki so pomembni v sistemu zaščite in reševanja, bo omogočila temeljito preureditev sedanjega objekta, v katerem je izobraževalni podcenter Centra za zaščito in reševanje na Igu. Vodja izobraževalnega podcentra Jordan Kariž pravi, da so v Sežani oziroma na Krasu z oblikovanjem podcentra pred dvema letoma na ministrstvu za obrambo oziroma v upravi za zaščito in reševanje na zanimivo in sprejemljivo rešili problem iz leta 2004, ko je bilo odpravljeno civilno služenje vojaščine. Takrat so sežanski poklicni gasilci ostali brez stalne ekipe 50 vojakov – gasilcev. Ti so pri sežanskih gasilcih sedemmesečni vojaški rok služili vse od 1993. leta in bili pomembna pomoč pri intervencijah ob požarih v naravi.
Zdaj nekdanje vojake zamenjujejo udeleženci izobraževanja. Ob izobraževanju so namreč tečajniki tudi operativna pomoč pri intervencijah v najbolj kritičnem času – spomladi in poleti. V ZGRS je v operativi 23 poklicnih gasilcev. Trenutno pa je na štiritedenskem izobraževanju 35 kandidatov za poklicne gasilce, od katerih je polovica stalno dežurna in dopolnjuje ekipo štirih poklicnih gasilcev. Tako je v izmeni vedno dežurnih 20 ljudi, kar zadošča za najpomembnejše posredovanje pri požarih, kar je učinkovita in hitra začetna faza gašenja. Za to skupino pride na tečaj še 36 kandidatov za poklicne gasilce. V Sežani bodo do 9. maja.
Sledila bodo še druga izobraževanja za prostovoljne gasilce in druge službe v sistemu zaščite in reševanja. Gre za jamarsko reševalno službo, kinologe s psi, pogosti so tečaji za varno delo z motorno žago, treningi gašenja notranjih požarov, tečaji za vodenje ekip na večjih požarih v naravi s sodelovanjem helikopterjev itn. Če ni tečajnikov, ki bi se lahko vsak hip pridružili poklicnim gasilcem, pa ob razglasu velike požarne nevarnosti Gasilska zveza Slovenije zagotovi operativno desetino prostovoljnih gasilcev za dežurstvo na Krasu. Lani je tako 14 dni že dežurala skupina desetih gasilcev.
Sedanje prostore ZGRS bodo po napovedih MORS prihodnje leto spremenili izključno v izobraževalni center s sodobnimi namestitvenimi zmogljivostmi. Sedanjih 48 postelj v petih spalnicah s pogradi, skupne kopalnice in sanitarije bo nadomestilo 60 ležišč v dvoposteljnih sobah, po standardu hotelov B kategorije. V objektu bosta dve amfiteatrski predavalnici s po 40 sedeži, nekaj bo kabinetov in drugih pomožnih prostorov, obstoječo kuhinjo bodo porušili in uredili povsem na novo. Preureditev bo stala tri milijone evrov.
Vir:Delo
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3594