Zaradi bolezni grozil in požigal

Datum 19.3.2008 12:56:49 | Kategorija: Slovenija

Zaradi podtaknjenega požara v poslovno-stanovanjskem objektu na Barjanski cesti 56 v Ljubljani, ko so v podzemni garaži 27. novembra lani zagoreli trije avtomobili, gasilci pa so zaradi dima in smradu evakuirali več prebivalcev, se je na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašel 29-letni Ljubljančan Oliver Obradović.
Na sojenje so ga pripeljali iz ljubljanskega pripora, sojenje pa se ni začelo, ker se je Obradović slabo počutil, njegov zagovornik odvetnik Žiga Klun pa je sodišču pojasnil, da se je obtoženi ob njegovem obisku v zaporu dan pred glavno obravnavo zelo čudno obnašal in je bil njun pogovor podoben "pogovoru med gluhim in slepim", bil je zelo odsoten in se po njegovem sploh ni zavedal, kaj se pogovarjata. Na vprašanje predsednice senata, sodnice Zorice Gogala, kako se počuti, je obtoženi dejal, da slabo, zato se je senat po posvetovanju odločil, da se obravnava ne opravi in je preložena na 22. maj. Sodišče pa je domov poslalo tudi osem vabljenih prič, ki bodo prav tako prišle na naslednje sojenje. Do takrat pa bo sodni izvedenec Vanja Rejc na predlog zagovornika Žige Kluna obtoženega še enkrat pregledal in ugotovil, ali je sploh sposoben sodelovati na sojenju.


Okrožna državna tožilka Manja Prezelj obtoženemu v obtožnici očita storitev kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti ter nasilništvo. Vsa dejanja naj bi storil 27. novembra lani v podzemni garaži na Barjanski cesti 56. Tam je najprej nasilno odprl vrata v avtomobilu Alfa Romeo, katerega lastnik je bil Boštjan Kofol. V notranjosti avtomobila je z neznanim sredstvom v avtomobilu zanetil požar, ki je popolnoma uničil avtomobil. Ogenj se je razširil še na avtomobila, parkirana ob alfi, in sicer na BMW, serije 3, last Hinka Marka Lorbeta, ter Peugeota 307 CC, last Aleksandre Kobe, oba avtomobila pa sta bila prav tako skoraj popolnoma uničena. Ogenj se je razširil tudi na statične dele podzemne garaže, nad mestom požara pa je bila poškodovana armaturna konstrukcija zgradbe, odpadel je beton, bile so poškodovane inštalacije, ogenj pa se na srečo ni še bolj razširil, ker so pravočasno posredovali gasilci. Med gašenjem se je zaradi vdihavanja strupenih plinov poškodoval gasilec Bogomir Tomše, obtoženi pa je po mnenju tožilstva dejanje storil naklepno, saj ga je storil v urbanem okolju in se pri tem ni oziral na posledice in škodo, ki je ocenjena na najmanj 70 tisoč evrov. Obtoženi naj bi po mnenju tožilstva po požigu v podzemni garaži iz stanovanja, kje stanuje, osemkrat poklical na mobilni telefon Polonco Usenik in ji grozil, da "ker je ta pravi psiho, bo vse pobil", da bo "zdaj en cajt dal mir, samo ko bo kresnil, bo pa ornk in da bo še enkrat kresnil", "da se boste kam zaleteli z avtomobilom, da se z njim ni za igrati in da se ni spravila na pravega", "da se ne zavedate v kakšni nevarnosti ste in da je bilo to danes le opozorilno" ter "da je bog in da je zmožen narediti vse in jih vse poklati".

Ker pa je izvedenec psihiatrične stroke Vanja Rejc ugotovil, da je obtoženi dejanje storil bistveno zmanjšano prišteven, in sicer zaradi preganjalnih in nanašalnih blodenj, ima pa tudi shizofrenijo, je tožilka Prezljeva zanj predlagala izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja v zaprti psihiatrični ustanovi in ne izrek zaporne kazni.

Obtoženi je v preiskavi zanikal vse očitke iz obtožnice in dejal, da mu je vse skupaj podtaknjeno.Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3585