Malo upanja za albanske vojake

Datum 16.3.2008 14:09:35 | Kategorija: Evropa

Med mrtvimi tudi ameriški vojaki?
Tirana/Ljubljana - Po včerajšnji eksploziji v vojaškem skladišču v Gerdecu v bližini Tirane v Albaniji še vedno ni znana usoda več sto oseb, zaposlenih v skladišču, in civilistov, ki so se nahajali v polmeru štirih kilometrov okoli mesta eksplozije. Okoli 400 pripadnikov albanske vojske še vedno išče morebitne preživele.
Življenje naj bi po zadnjih podatkih izgubilo sedem ljudi, ranjenih pa je več kot 240. To najverjetneje niso končne številke saj domnevajo, da je bilo v času eksplozije v bližini vojašnice od 60 do 80 vojakov za katere praktično ni možnosti, da bo tragedijo preživeli.

Najtežje poškodovane so sicer z letali prepeljali v bolnišnice v Italiji in Grčiji, medtem ko je na stotine ljudi v Albaniji in na Kosovu za ranjence darovalo kri. Pomoč so albanskim oblastem ponudile tudi Francija, Makedonija in Turčija, v tesnem stiku z albanskimi oblastmi pa je tudi slovenska uprava za civilno zaščito in reševanje.

Vrsta eksplozij v skladišču orožja albanske vojske v vasi Gerdec, približno 12 kilometrov severno od prestolnice Tirane, se je začela v soboto okoli poldneva in je trajala nekaj ur, bila pa je tako silovita, da je bil poškodovan tudi del bližnjega mednarodnega letališča Mati Tereza. Eksplozija je bila tako silovita, da jo je bilo mogoče slišati tudi 200 kilometrov stran, zabeležili pa so jo tudi evropski seizmografi.

Do prve eksplozije je prišlo ob uničevanju zastarelega orožja, pri čemer so v okviru programa za članstvo v zvezi Nato albanskim pomagali ameriški strokovnjaki. Ameriško veleposlaništvo zaenkrat še ni sporočilo, ali so se na mestu eksplozije dejansko nahajali tudi ameriški državljani.

EU globoko sočustvuje z žrtvami eksplozije v Albaniji

Slovensko predsedstvo Evropske unije globoko sočustvuje z žrtvami sobotne eksplozije, v kateri je po najnovejših podatkih umrlo najmanj osem oseb, 250 pa je bilo ranjenih. Predsedstvo je v izjavi obenem izrazilo sožalje albanskim oblastem ter sorodnikom umrlih.
VIDEO:
http://www.youtube.com/watch?v=1j8ULNVXYuQ 

Vir:DeloNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3581