Žerjav podrl stavbo

Datum 16.3.2008 14:04:44 | Kategorija: Svet

Smrtne žrtve predvsem med delavci na gradbišču

New York - Vsaj štiri osebe so umrle, deset pa je bilo ranjenih v gradbeni nesreči na Manhattnu v New Yorku. Zrušil se je namreč gradbeni žerjav in pri tem povsem uničil eno manjšo zgradbo ter močno poškodoval tri druge. Končno število žrtev še ni znano, saj reševalci še pregledujejo prizorišče nesreče.


Nesreča se je pripetila okoli pol treh popoldne po lokalnem času na vogalu druge avenije in 51. ulice na vzhodni strani Manhattna.

Smrtne žrtve so predvsem med delavci na gradbišču 43-nadstropnega nebotičnika, kjer je stal žerjav. Ranjene pa so bile osebe v stavbah, ki jih je padajoči žerjav na svoji poti proti tlom bolj ali manj poškodoval.

"Reševanje je močno oteženo, saj del žerjava še vedno visi na vrhu ene od stavb," je povedal novi demokratski guverner zvezne države New York David Paterson. Ta bo v ponedeljek zamenjal prejšnjega guvernerja Eliota Spitzera, ki je v četrtek odstopil, dva dni po tem, ko je prišlo v javnost, da je obtožen vpletenosti v prostitucijo.

Newyorški župan Michael Bloomberg je medtem dogodek označil za eno najhujših gradbenih nesreč v zgodovini velemesta. "K sreči bar v zgradbi, ki jo je žerjav spremenil v ruševine, ni bil odprt," je še dejal Bloomberg in pri tem pojasnil, da so bila vsa poškodovana poslopja izpraznjena, stanovalcem pa so na voljo prenočišča, ki jih je organiziral Rdeči križ.

Gradbene nesreče so v najbolj znanem ameriškem velemestu sicer pogoste, njihove razsežnosti pa so zaradi velike višine stavb običajno spektakularne.
VIDEO
http://www.youtube.com/watch?v=HIo0WZYl1Zg
Vir:DeloNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3580