113 smučarjev bilo ujetih v višavju

Datum 16.11.2004 8:41:40 | Kategorija: Evropa


Da. P, Pon 15.11.2004, 12:28

Reševalna akcija Ötztal - Po spektakularni reševalni akciji v Ötztalu na tirolskem, kjer je v nedeljo na 50 metrih višine v gondalah obtičalo 113 smučarjev in deskarjev, so strokovnjaki pričeli s preiskavami vlečnih naprav. Najverjetneje je za incident kriv močan veter, ki je zadel od krmilni rob gondole in povzročil njeno strmoglavljenje. Zadnje ujete smučarje so lahko rešili šele po osmih urah.

Kako se je začelo

Do nesreče je prišlo v nedeljo opoldne na nadmorski višini 3000 metrov. Po prvih informacijah se je krmilni kabel gondole zataknil v škripec, kar je povzročilo izsidranje gondole, nato pa je le-to odneslo 50 metrov v globino. Nato se je ustavil pogon ostalih 14 gondol, ki so ostale nepremične na višini 50 metrov. Edino, kar je potnikom preostalo, je bilo večurno čakanje reševalcev.

Reševanje

Zaradi močnega vetra je bilo reševanje s helikopterjem nemogoče. 113 potnikov so morali reševalci, ki so se iz doline po žici priplazili do ujetih potnikov, enega po enega po vrveh spuščati v dolino. Dodatno pa sta reševalno akcijo oteževala še tema in zelo nizke temperature - tudi do minus 20 stopinj. Reševanje se je končalo okoli 21. ure. Prizadete smučarje in deskarje so prepeljali v dolino, kjer so nekateri zaradi podhlajenosti nudili prvo pomoč

Vzrok nesreče?

Hansjörg Posch, vodja strojnih naprav, je dejal, da se najbolj ukvarjajo z iskanjem vzroka za razpoko v krmilnem kablu. Sumijo, da je za incident kriva napaka v materialu. Naslednje vprašanje, ki si ga postavljajo strokovnjaki in izdelovalci omenjenih gondol in vlečnih naprav, je povezano s prazno gondolo, ki je padla v dolino - ta se namreč ne bi smela ločiti od žice.


vir:večerNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=358