Vlak iztiril, potniki čudežno preživeli

Datum 16.11.2004 8:36:23 | Kategorija: Evropa


J.Z., Tor 16.11.2004, 07:55

Le dva vagona sta ostala na tirih, vsi ostali so se prevrnili | foto: EPASydney - V vzhodnem delu Avstralije, približno 400 kilometrov severno od Brisbanea, je v zgodnjih jutranjih urah iztiril hitri vlak s 165 potniki in sedmimi člani posadke. Potem ko je vlak iztiril, se je zaletel v drevesa, nato pa še nekaj časa prevrnjen oral po bližnjem polju. “Pred sabo je rušil vse, kar mu je bilo na poti – drevesa, ograjo, kamenje. Od vlaka je ostala le še zverižena pločevina,” je povedal eden od reševalcev na terenu. “Vagoni so prevrnjeni, kolesa so razmetana vsenaokrog,” je še dodal in še enkrat poudaril, da je skorajda nemogoče, da nesreča ni zahtevala žrtev. Približno 120 ljudi so odpeljali v bolnišnico, 35 med njimi pa ima precej hude poškodbe. Devet najhuje ranjenih so v bolnišnico odpeljali s helikopterjem, 25 pa z rešilnimi vozili.

Večina potnikov je v času nesreče spala, nato pa jih je kar naenkrat začelo premetavati in po nekaj trenutkih je vlak že iztiril - sedem od skupno devetih vagonov. “Vrglo me je skozi okno. Edino, na kar sem pomislil, je bio, da moram pred steklo zavarovati svoj obraz,” je povedala 67-letna potnica.

Vzrok nesreče zaenkrat še ni znan, na terenu pa je že preiskovalna ekipa Australian Transport Safety Bureau (ATSB). T. I. Tilt train lahko doseže hitrost do 160 km/h, ni pa še jasno, ali je v času nesreče vozil z največjo hitrostjo. “Ne verjamem, da se je nesreča zgodila zaradi obrabljenih tirnic ali česa podobnega, saj gre za enega kvalitetnejših tirnic za hitre vlake. Zanimivo je, da so tire pregledali ravno včeraj popoldne,” je povedala tiskovna predstavnica avstralskih železnic.

Vlak je bil sicer na poti od Brisbanea do severnega mesta Caims, tako da je bilo v njem po vsej verjetnosti tudi nekaj turistov.

Vir:Delo


Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=356