Primorska najbolj suha

Datum 21.2.2008 9:26:30 | Kategorija: Mimogrede

Zaradi pomanjkanja dežja in burje na Primorskem, ki je še dodatno posušila zemljo, je Uprava za zaščito in reševanje od danes dalje razglasila veliko požarno ogroženost narave. Razglas velja za celotno državo, razen v krajih, kjer imajo sneg, najbolj ogrožena pa je Primorska brez Istre.

Dolgotrajno pomanjkanje padavin in suha zima sta v minulih dneh povzročili veliko dela predvsem gasilcem. Najhuje je bilo na Postojnskem, Bistriškem in na Krasu, kjer je v torek zagorelo kar dvanajstkrat.
Poveljnik Gasilske zveze Postojna Darko Muhič pravi, da so večino požarov zanetili domačini, ki v sončnih zimskih dneh čistijo gmajno in kurijo odpadke. “Da je v naravi res suho, pa nam pričajo požari ob železniški progi. Ti so nekakšen pokazatelj, kako suho je v resnici,” je pojasnil Muhič. V torek je ob progi zagorelo že dvakrat.
Postojnski gasilci so se v torek dobesedno selili s požara na požar, vmes pa aktivirali še lokalna prostovoljna društva, da so lahko ukrotili vse požare. “Problem so dopoldnevi, ko so gasilci v službah, popoldne in ponoči pa jih še dobimo,” je dejal Muhič in dodal, da so postojnski gasilci poleg tega zaposleni še s požarnimi stražami na vojaškem poligonu Poček. Ravno v teh dneh je vojska tam izvajala streljanja.
Za prihodnje dni Muhič ne pričakuje večjih težav, danes naj bi uvedli tudi požarne patrole, z razglasitvijo velike požarne ogroženosti pa se po zakonu prekinejo tudi vsi dopusti poklicnim gasilcem.
Da je najbolj suho ravno na Primorskem (razen v Istri) dokazujejo tudi podatki Agencije za okolje, kjer sta Goriška (s Posočjem in Vipavsko dolino) in Postojnska (s Krasom in Bistriškim) označeni z veliko požarno ogroženostjo, medtem ko je v Istri požarna ogroženost majhna. DANIJEL CEK

Vir: www.primorske.si

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3524