Posočje: Po julijskem potresu še orkansko neurje

Datum 16.11.2004 8:19:14 | Kategorija: Svet


Brez strehe nad glavo sedemdeset prebivalcev
Poškodovanih več kot 150 stanovanjskih in gospodarskih objektov


Foto: Damijan Volk
Razdejanje v Kobaridu


Prebivalce Kobarida je v nedeljo po 14. uri presenetilo orkansko neurje z močnim severnim vetrom. Sunki vetra so občasno tudi presegli 150 kilometrov na uro ter poškodovali 150 stanovanjskih in gospodarskih objektov. Brez strehe nad glavo je ponedeljkovo noč preživelo 70 prebivalcev Kobarida. Člani občinskega štaba Civilne zaščite Kobarid in Prostovoljnega gasilskega društva Kobarid so takoj začeli tudi odstranjevati ostanke streh in dimnikov, ki so zaprli osrednje mestne ulice in magistralno cesto.

Kakšno razdejanje je orkanska burja dejansko pustila za seboj, pa je razkrilo šele ponedeljkovo jutro. Posebna komisija za ocenjevanje škode, ki so jo že zjutraj imenovali na občini Kobarid, je začela pregled poškodovanih objektov - do včerajšnjega poznega popoldneva je bilo tako že jasno, da je poškodovanih več kot 150 stanovanjskih in gospodarskih objektov, dokončna ocena povzročene škode pa bo znana v nekaj dneh. A škoda ni nastala le na strehah in porušenih dimnikih, temveč sta poškodovani tudi dve stanovanjski hiši, na kateri je padla streha z bližnjega stanovanjskega bloka. Prav tako je poškodovanih precej osebnih vozil, ki so bila parkirana pred stavbami.

Naravna nesreča, kakršne na Kobariškem ne pomnijo, je tako po julijskem potresu hudo prizadela tamkajšnje prebivalce in nekatere med njimi tudi prestrašila. Zima je pred vrati, zato bo treba resnično pohiteti z obnovo po neurju.

Rosana Rijavec

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=350