Ne bo se kadilo in smrdelo

Datum 27.12.2007 8:59:44 | Kategorija: Slovenija

Kočevje– Kočevski gasilci, člani PGD Šalka vas, so v teh prazničnih dneh izpeljali zahtevno gašenje podtalnih požarov na obali kočevskega Jezera.
 Iz sipin, ki so pred desetletji nastale z odlaganjem rudniške jalovine, se je vse od poletja kadil dim, ki je hudo motil okoliške prebivalce. »Strokovnjaki pravijo, da je glavni problem v tem, da je bil kočevski rudnik pred tridesetimi leti zaprt, ne pa tudi saniran,« je povedal Bojan Kocjan, poveljnik Gasilske zveze Kočevje.
Da so se kočevski gasilci odločili za gašenje sipin nekdanjega kočevskega rudnika kar sredi praznikov, ni presenečenje, saj so za večdnevno akcijo potrebovali poleg ljudi tudi težko mehanizacijo. Zmes premoga in zemlje, ki leži okoli kočevskega Jezera, nastalega po letu 1978, ko so zaprli kočevski rudnik rjavega premoga, se vsake toliko časa vžge, kar je videti kot dim, ki se vije iz zemlje.
»Prebivalci so že poleti opozorili, da gori, vendar gasilci s klasičnim gašenjem ne moremo narediti ničesar,« ve povedati Kocjan. Jalovina, ki se sama od sebe vžge, tli nekje v globini, tlenje se širi naokrog in ga tudi veliko vode ne more pogasiti. Čeprav imajo kočevski gasilci izkušnje s tovrstnim gašenjem, saj so podobno veliko akcijo imeli leta 1991, so vseeno povprašali strokovnjake in lastnika, kočevsko občino. Nazadnje so se skupaj odločili za prekopavanje in sočasno gašenje z vodo.
Ker se je na območju okrog Jezera kadilo na treh mestih, so najprej poiskali vsa tri žarišča in na vsakem premetali po par sto kubikov materiala. »Vseeno je to le prva faza sanacije tega območja, s katero smo zagotovili, da okoliškim prebivalcem veter ne bo več prinašal vonja po žveplu,« pripoveduje Kocjan in dodaja, da bodo morali strokovnjaki vseeno najti nekaj, da ne bo več nadležnih samovžigov na območju nekdanjega rudnika, ki se razteza na kakih 120 hektarih površine. Osnovna težava je namreč v tem, da so leta 1978 rudnik samo zaprli, niso pa izpeljali nikakršnih ukrepov, ki bi bili še nujno potrebni ...
Vir:Delo
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3419