Gori v zamašenih dimnikih

Datum 21.12.2007 12:41:36 | Kategorija: Slovenija

Ko se v dimniku vžgejo saje, je velikokrat prepozno in hiša pogori do tal – Ni še znano, zakaj je zagorelo v počitniški hiši na Rakitni – Za 200 tisočakov škode
Ljubljana– Zima se je vendarle zbudila, v pečeh vseh vrst in oblik so končno pošteno zakurili, na varnost pred požarom pa marsikdo ni pomislil. Sitnosti, ki se lahko zelo slabo končajo, tudi tako, da se ostane brez strehe nad glavo, povzročajo zlasti slabi ali neometani dimniki oziroma nestrokovno ali celo samo zasilno speljane dimne cevi.
V sredo malo pred poldnevom je zagorelo ostrešje stanovanjske hiše v Dvorski Vasi v okolici Velikih Lašč. Ko je bilo vse mimo, so ugotovili, da je požar izbruhnil v neposredni bližini oziroma okrog dimnika, potem pa se je ogenj razširil še v bližnjo spalnico in otroško sobo. K sreči so domači prostovoljni gasilci, ki so jim prišli pomagat še kolegi iz Velikih Lašč in s Turjaka, hitro ukrepali in ogenj potolkli, potem pa zgradbo še počistili in pripravili vse za obnovo strehe. Škode je vseeno za okrog dvajset tisoč evrov.
Približno ob istem času je gorelo tudi ostrešje stanovanjske hiše na Kočevski cesti na Škofljici. Še preden se je ogenj razširil, so ga pogasili domači prostovoljci. Sredi popoldneva so se vžgale saje v dimniku stanovanjske hiše na Cesti VIII na Griču pri Ribnici. Hitro so posredovali prostovoljci iz PGD Dolenji Lazi, ki so potem postavili tudi požarno stražo in obvestili dimnikarje, ki bodo morali očistiti zamašeno cev.
V sredo od jutra do večera so morali gasilci še petkrat posredovati zaradi dimniških požarov. Malo pred enajsto dopoldne je zagorelo v dimniku hiše na Blejski Dobravi. Poklicni jeseniški gasilci so zadušili ogenj, ki je požiral saje, nato pa očistili dimnik in vse skupaj pregledali še s termovizijsko kamero. Človek nikoli ne ve, če ni kje skrit še kak ogorek. Opoldne so se vžgale saje v dimniku stanovanjske hiše v Kamni Gorici pri Radovljici. Z ognjem so opravili domači prostovoljci. Čez slabo uro so gasilci iz PGD Suhor pogasili goreče saje v hiši v Bušinji vasi. Okrog sedmih zvečer je zagorelo v dimniku stanovanjske hiše v Dragatušu pri Črnomlju. Tudi tokrat so šli nad ogenj domači prostovoljci. Škofjeloški gasilci pa so okrog pol devetih zvečer potolkli dimniški požar na Mestnem trgu.
Vir:Delo
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3399