Prikolica plesala z vetrom

Datum 19.12.2007 17:04:18 | Kategorija: Slovenija

AJDOVŠČINA, VIPAVA Burja je v ponedeljek povzročila obilo težav
Zaradi ponedeljkove močne burje so se na Ajdovskem zgodile tri prometne nesreče tovornjakov. Burja je podirala drevesa in reklamne panoje ter med drugim poškodovala novo šolo Šturje. Bila pa je tudi krivec za neverjetne preglavice enega od treh tovornjakarjev.

Z novogoriške policijske uprave so včeraj posredovali sporočilo o neverjetnih preglavicah, ki jih je burja povzročila slovenskemu tovornjakarju med vožnjo po glavni cesti po skrajnem zgornjem delu Vipavske doline. Šofer težkega vozila s prikolico se je peljal skozi Podnanos, ko mu je sunek vetra prevrnil prikolico na bok; tedaj še ni veljala zapora ceste za to vrsto vozil.

Nič nenavadnega, potem pa ... Prikolico je premaknil tudi naslednji močnejši sunek vetra, in to tako, da jo je postavil na kolesa. A če je šofer pomislil, da se ga je vreme čudežno usmililo, se je uštel. Ko je namreč hotel zaviti na parkirišče ob cesti, je vipavski piš spet pokazal zobe. Prikolica je še enkrat pristala na boku, a tokrat ne na asfaltu. Del se je namreč prevrnil na sprednji del ford fieste, s katero se je voznik takrat peljal skozi Podnanos v nasprotno smer. A ker je vsa zgodba neverjetna, se tudi to ne bi moglo razplesti v drugačnem slogu. Posledice za voznika in potnico v fiesti? Le obilo strahu.

S tem pa pripovedi, ki jo je v ponedeljek pisalo vreme na Vipavskem, še ni konec. Četrti sunek burje je tovornjakarju (in vozniku fieste) spet pomagal in, vse kaže, da tokrat dokončno, glede na to, da se poročilo policije s tem konča. Prikolica je bila spet na kolesih in šoferju je uspelo parkirati ob cesti... za razliko od njegovih dveh kolegov, udeleženih v navadnih tovrstnih nesrečah. Tovornjakarja iz Italije in Romunije sta namreč zaradi vetra obstala ob cestah na območju Vipave.

Italijan je manjši tovornjak navkljub prepovedi vožnje peljal proti Podnanosu, ko ga je burja kaznovala. Vozilo se je prevrnilo na bok. Šofer se ni poškodoval, čakala pa ga je še ena kazen za nespoštovanje - tista denarna, ki so mu jo izrekli policisti. Njegov romunski kolega je po drugi strani spoštoval prometne znake in v Mančah obrnil, ko je videl, da je zaradi vetra cesta zanj zaprta. A ko je obračal težko vozilo, se je tovornjak prevrnil v jarek.

Omenjenemu italijanskemu šoferju so pomagali zlesti iz kabine ajdovski gasilci, ki pa so jim sunki vetra dali še veliko drugega dela. Odstranili so reklamni pano, ki ga je veter odtrgal izpred trgovine Spar v Ajdovščini, v Lokavcu so odstranjevali podrto smreko, pomagali so neki ajdovski družini, ki ji je veter poškodoval priprta balkonska vrata in še del stropa v notranjosti. Zvečer so odhiteli tudi v novo osnovno šolo v Šturjah. Skupaj s hišnikom so zakrpali luknjo na strehi, saj je veter odtrgal ovalno strešno okno (sodelovali so gasilci GRC in  PGD Ajdovščina).
Burja je v ponedeljek kot za šalo premetavala tovornjake
Vir:PN

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3389