Bo tragedija ostala nepojasnjena?

Datum 19.12.2007 14:17:17 | Kategorija: Evropa

Sodišče je zavrnilo predlog o računalniški 3D simulaciji, ki bi prikazala, kaj se je dogajalo usodnega dne na Kornatih.
Tragedija na Kornatih
Tragedija na Kornatih

Z računalniško 3D simulacijo bi lahko skrivnosti prišli do dna
(Foto: POP TV)

Preiskava kornatske tragedije je v zadnji fazi preiskave. Preiskovalci so končali delno rekonstrukcijo, vendar naj bi sodišče zavrnilo predlog o dodatnem mnenju, piše spletni portal Dnevnik.hr. Gre za računalniško 3D simulacijo, ki se je pokazala kot najboljša rešitev v številnih podobnih situacijah. Sodišče je predlog zavrnilo z obrazložitvijo, da je taka rekonstrukcija, ki stane 15 tisoč evrov, predraga. Računalniška 3D simulacija bi omogočila realen prikaz situacije premikanja in hitrost ognja in položaj vsakega gasilca posebej. Tako simulacijo so uporabili pri preiskavi dvojnega umora v poslovalnici FINE v Zagrebu in pri rekonstrukciji tragičnih dogodkov v New Yorku 11. septembra.

Kot piše Dnevnik.hr naj bi sodišče predlog zavrnilo, ker naj bi bil tak prikaz predrag. Gasilci nad takim potekom dogajanja niso presenečeni.

''Zavrnjeno je vse, kar bi se lahko dobro naredilo v tej rekonstrukciji,'' je rekel Mladen Magdić, predsednik Sindikata gasilcev. Spomnil je tudi na strokovnega preiskovalca, ki je bil v Dubrovniku in sam ponudil svojo pomoč. Magdić trdi, ''da je v celi zgodbi nekaj narobe.'' Po končani delni rekonstrukciji, bodo preiskovalci podali strokovno mnenje, ki bi moralo pokazati kaj se je dogajalo na Kornatih tistega tragičnega dne. Magdić trdi, da bodo samo dokazi preiskovalcev težko razkrili pravo resnico o tem, kaj se je dogajalo na Kornatih.Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3387