Eksplozija v pirotehnični tovarni

Datum 9.12.2007 11:41:01 | Kategorija: Svet

Sydney | 9.12.2007 | STA / N.M.

V tovarni pirotehničnih izdelkov v Avstraliji je v noči na nedeljo odjeknila silovita eksplozija. Porušenih ne najmanj 50 hiš.

V tovarni pirotehničnih izdelkov na vzhodu Avstralije, kakih 160 kilometrov severno od Sydneya, je v noči na nedeljo odjeknila silovita eksplozija. Eksplozija naj sicer ne bi terjala žrtev, je pa bilo porušenih preko 50 stavb v okolici, najmanj 10 hiš pa so morali evakuirati.
Policija še ugotavlja, kje naj bi bil vzrok za eksplozijo, lastnik tovarne pa že sumi, da naj bi šlo za sabotažo. Kot je sicer pojasnil, v času eksplozije k sreči v tovarni ni bilo nobenih delavcev, ni pa izključeno, da niso med morebitni žrtvami kakšni vlomilci.
Kot je še pojasnil lastnik tovarne, so bili pirotehnični izdelki shranjeni profesionalno in niso bili nevarni kar sami po sebi. Nekdo jih je zato po njegovem mnenju moral vžgati, saj po njegovih besedah nikakor ni moglo priti do kakega samovžiga.
Po prvotni eksploziji je v tovarni izbruhnil velik požar, ki ga še vedno niso povsem ukrotili. Požar spremljajo posamezne eksplozije, ki jih je slišati tudi do 30 kilometrov daleč.
Poleg tega pa naj bi ta velikanska nesreča, vsaj kar se ognjemeta tiče, ogrozila praznovanje prehoda v novo leto v treh avstralskih zveznih državah. Omenjena tovarna je bila namreč ena največjih pirotehničnih tovarn v Avstraliji; lani je na primer poskrbela za pirotehnične predstave ob odprtju in zaključku iger Commonwealtha, leta 2002 pa za svetovno nogometno prvenstvo v Južni Koreji in na Japonskem.

Vir: www.24ur.com
 

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3342