Hitra pomoč rešuje

Datum 16.11.2007 19:09:51 | Kategorija: Slovenija

TOLMIN Odprli pristajališče za helikopter
Včeraj so v Tolminu Na Logu slovesno odprli pristajališče za helikopter. S tem se tolminska občina uvršča med redke v Sloveniji z urejenimi razmerami za varno pristajanje in dostop do helikopterjev. V gorato Posočje pogosto prihitijo na pomoč bolnim in ponesrečencem.

Že pred časom so na istem mestu uredili pristajališče na travi, vendar se je izkazalo, da ne zadošča potrebam. Zlasti pozimi in v deževju je bil dostop rešilnih avtomobilov do helikopterja zelo otežen ali celo nemogoč. Zato je asfaltiranje pristajališča in dostopa do njega velika pridobitev. “Občina je iz lanskega proračuna odštela pet milijonov tolarjev oziroma 20.860 evrov. Pomagal je tudi donator, ki noče biti imenovan,” je povedal tolminski župan Uroš Brežan. Pristajališče so sicer dokončali že v poletnih mesecih, urad-no odprtje pa so pripravili včeraj, ko so številne prisotne povabili še na ogled razširjenih prostorov za gorsko reševalno službo.

Inšpektor za varnost pri naravnih in drugih nesrečah Milivoj Dolščak je ob tej priložnosti omenil, da so helikopterji nepogrešljivi pri reševanju v naravnih nesrečah, pri nesrečah in gašenju požarov v gorah, zadnja leta pa sodelujejo tudi pri nujni medicinski pomoči. “V goratem Posočju, ki mu naravne nesreče ne prizanašajo, kjer se dogaja veliko nesreč v gorah, za nameček je še oddaljeno od bolnišnice in zelo obremenjeno s turisti, je helikopterska pomoč neprecenljiva. Helikopter rešuje življenja, poškodovanim in bolnim prihrani mukotrpno dolgo vožnjo po cestah,” je poudaril Dolščak.

Gorska reševalna služba je letos opravila 55 reševalnih akcij, od tega so v 17 primerih klicali na pomoč helikopter, zdravstveni dom pa je od začetka lanskega decembra do danes helikopter poklical na pomoč 18-krat.

 Župan Uroš Brežan (levo), poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko Milan Leban (v sredini) in vodja ekipe  nujne medicinske pomoči Miranda Leban
Vir:PN

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3245