Močan potresni sunek sinoči v okolici Brežic izval paniko

Datum 27.9.2007 9:48:27 | Kategorija: Slovenija

LJUBLJANA - Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so v okolici Brežic so včeraj ob 21. uri 47 minut zabeležili močan potresni sunek.
Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 88 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v okolici Brežic.


Včeraj so se močno stresle Brežice. (Foto: Dnevnik)

Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 3,0 intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju pa je bila v območju pete stopnje po evropski potresni lestvici, so sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.
Do petka popoldne bo še deževalo, reke lahko prestopijo bregove

Od srede 26.9. zvečer do petka 28.9. popoldne pričakujemo po Sloveniji deževno vreme. V večjem delu Slovenije bo v tem obdobju padlo od 40 do 90 mm padavin, v hribovitem svetu zahodne in severne Slovenije pa lokalno tudi do okoli 180 mm.

Zlasti v četrtek lahko na območjih vodotokov, kjer je v zadnjih poplavah prišlo do poškodb ali porušitve vodovarstvenih objektov in vodne infrastrukture, kot so prepusti, zaščitni nasipi, utrditve brežin, pragovi, lahko ob predvideni količini padavin pride do spremembe toka in do poplavljanja. V četrtek in v noči na petek lahko močneje narastejo predvsem vodotoki v porečjih Savinje, Dravinje in v Posotelju.

Zaradi namočenosti tal lahko v teh dneh pride do ponovnih zemeljskih zdrsov in nastanka novih plazov.

Vir: DnevnikNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3107