So krivi gradbinci?

Datum 24.9.2007 12:01:12 | Kategorija: Evropa

V centru Zagreba se je, najverjetneje zaradi gradnje bližnje podzemne garaže, zrušilo več stanovanjskih hiš.
V centru Zagreba, natančneje na Kupski ulici, se je včeraj popoldan zrušila cesta in več stanovanjskih objektov v neposredni bližini gradbišča. Nastala je 15 metrov velika luknja. Ena od hiš naj bi bila v celoti uničena. Okoli 60 stanovalcev so morali evakuirati. Noč so preživeli v enem od zagrebških hotelov, ni pa še znano, koliko časa bodo tam nastanjeni. Stanovalci so tresenje tal občutili že v noči s sobote na nedeljo in opozorili pristojne službe, ki pa se niso odzvale.


Na Kupski ulici je nastala 15 metrska luknja (Foto: dnevnik.hr)

Še vedno obstaja nevarnost, da bi se lahko zrušila dva žerjava, ki se nahajata na gradbišču, še posebej, če bi se tla še naprej tresla. Prav zato je gradbeni inšpektor zaprl HEP-ovo (Hrvatska elektroprivreda) gradbišče v Kupski ulici. Že pred časom so bila izdana številna opozorila, da je gradnja garaže na tem delu mesta lahko zelo nevarna zaradi podzemnih voda, poroča Dnevnik.hr


Policija je zaradi varnosti za promet zaprla kar štiri okoliške ulice, saj obstaja nevarnost, da se zrušita žerjava, ki sta na gradbišču (Foto: dnevnik.hr)

Kaj točno je povzročilo, da se je več stanovanjskih hiš zrušilo, bo ugotovila gradbena inšpekcija. Najverjetneje pa so gradbinci pri kopanju gradbene jame naleteli na podzemno vodo, ki je zalila jamo in povzročila, da so se tla na razdalji 15 metrov enostavno sesedla.

Vir:24 urNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3096