Požar na Kornatu zahteval dvanajsto življenje

Datum 16.9.2007 13:03:36 | Kategorija: Evropa

nedelja, 16.09.2007 ob 12:32

Split - Požar na hrvaškem otoku Kornat konec avgusta je zahteval 12 življenj, potem ko je v bolnišnici v Splitu umrl še en gasilec, 22-letni Ante Juričev Mikulin. V splitski bolnišnici še vedno zdravijo 23-letnega gasilca, čigar zdravstveno stanje je za zdaj zadovoljujoče.

Pokojni gasilec je bil v nezavesti in v zelo težkem stanju, saj je imel opekline kar na 65 odstotkih telesa. Stalno je bil priključen na respirator, odpovedovale pa so mu tudi ledvice.

Gasilci so bili stari med 17 in 52 let

V najhujši tragediji v zgodovini hrvaškega gasilstva je med gašenjem požara na Kornatu konec avgusta na kraju požara umrlo šest gasilcev, ostalih šest pa kasneje za posledicami hudih opeklin. Gasilci so bili stari med 17 in 52 let, dva pokojna pa sta bila mladoletna.

V preiskavi so ugotovili, da je do tragedije verjetno prišlo zaradi "spleta nesrečnih okoliščin", saj se je požar z veliko hitrostjo širil na območje, kjer je bilo 13 gasilcev in jih je dosegel v kotlini, iz katere ni bilo izhoda.

Za nesrečo je odgovoren sezonski delavec

Za nesrečo je odgovoren 20-letni sezonski delavec v Nacionalnem parku Kornati, Paško Petrina, ki je odvrgel cigaretni ogorek v suho travo zraven poslopja parka. Zaradi napak pri načrtovanju gašenja požara in ravnanja v času gasilske akcije pa tožilstvo bremeni tudi poveljnika operacije Dina Klarića, ki je umrl na Kornatu, in poveljnika šibeniško-kninskih gasilcev Dražena Slavico. Petrina in Slavica sta v priporu.

Vir: www.siol.net

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3064