Bližnjica usodna za gasilce?

Datum 12.9.2007 11:45:57 | Kategorija: Evropa

Glavni vzrok smrti 11-ih gasilcev na Kornatih naj bi bila odločitev, da se do pogorišča dostopa po krajši poti.
Danes naj bi bilo znano, kaj je botrovalo tragediji na Kornatih, ko je v požaru umrlo 11 gasilcev z območja Šibenika, Tisnega in Vodic. Poročilo je pripravil Svet za nacionalno varnost. Vir blizu vladi trdi, da je v poročilu, kot zelo pomemben trenutek navedena odločitev poveljujočih, kje bodo odložili skupino gasilcev in kje cisterno z vodo. Ta odločitev je bila sprejeta v helikopterju, na poti na pogorišče.
Neimenovani vir še trdi, da naj bi tragediji botrovala tudi odločitev gasilcev, da se do pogorišča oziroma do mesta, kjer je bila spuščena cisterna z vodo, dostopa po krajši poti, skozi usek, kjer je skupino gasilcev ujel ogenj. Predvidena, naj bi bila daljša, a bolj zanesljiva pot.
 Vladno poročilo je podkrepljeno tudi z izjavami enega izmed poškodovanih gasilcev, Frana Lučića, ki se zdravi v splitski bolnišnici.
Prav tako se danes pričakuje odgovor na vprašanje, zakaj so ranjeni gasilci morali toliko časa čakati na pomoč.

Zaradi moralne odgovornosti je hrvaški predsednik Stipe Mesić zahteval, da notranji minister Ivica Kirin odstopi, vendar ta tega do danes še ni storil.
30 strokovnjakov išče odgovore

Žalna knjiga za tragično preminule gasilce (Foto: dnevnik.hr) Ustanovljena pa je bila tudi strokovna skupina 30-ih strokovnjakov z različnih področij, ki bo preučila, kaj se je zgodilo 30. avgusta letos med gašenjem požara na Kornatih. Branko Smrekar, vodja omenjene skupine, je dejal, da so si strokovnjaki že razdelili posamezna področja. Tragičen dogodek bodo poskusili analizirati od izbruha požara do samega reševanja ujetih gasilcev. Po napovedih Smrekarja, naj bi bile prve uradne ugotovitve strokovne skupine znane šele čez nekaj mesecev.
undefined

Pogorišče na Kornatih
Pogorišče na Kornatih (Foto: dnevnik.hr)

undefinedundefinedundefinedundefined
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3050