Aretiran poveljnik gasilcev

Datum 6.9.2007 14:16:31 | Kategorija: Evropa

Dva gasilca se še borita za življenje
 Zagreb | 6.9.2007 | L.H. / STA

Poveljnika Slavico, ki je vodil gašenje na Kornatih, obtožujejo ogrožanja splošne varnosti. Doslej je umrlo že 11 gasilcev.

Potem ko je včeraj popoldan umrl že deveti gasilec, ki je sodeloval pri gašenju požara na otoku Veliki Kornat, sta zaradi posledic težkih opeklin minulo noč v zagrebški bolnišnici umrla še 19-letni Karlo Ševerdija in 52-letni Marinko Knežević, so sporočili iz hrvaškega ministrstva za
zdravje.
 Poškodovani hrvaški gasilci pred odhodom v Zagreb

Zdravniki se v Splitu borijo še za življenji dveh gasilcev (Foto: dnevnik.hr)
Nesrečna gasilca sta umrla manj kot teden dni po tragičnih dogodkih na Kornatih, ki so do sedaj zahtevali že 11 žrtev. V splitski bolnišnici se borijo še za življenje dveh gasilcev, ki sta še vedno v kritičnem stanju.
Aretirali poveljnika Dražena Slavico
Dražen Slavica

Aretirani poveljnik Dražen Slavica (Foto: dnevnik.hr)
Policija je doslej opravila pogovore z več kot sto osebami, ki so bile kakorkoli povezane z največjo tragedijo hrvaškega gasilstva. Danes zjutraj so v Šibeniku aretirali Dražena Slavico, poveljnika gasilcev šibensko-kninske županije, ki ga sumijo kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti. Slavico so odvedli h kriminalistom, ki preiskujejo tragične smrti gasilcev . V naslednjih 24 urah se bodo odločili, ali bodo Slavico predali k preiskovalnemu sodniku ali pa ga spustili na prostost. Hrvaška policija je še sporočila, da ni prejela uradne prijave o grožnjah s smrtjo, ki naj bi jih po poročanju medijev prejel omenjeni poveljnik.
Prisoten tudi bencin?Po poročanju hrvaškega spletnega portala Dnevnik.hr, tako hudih poškodb gasilcev nikakor ni mogla povzročiti samo goreča trava "Pokazalo se je, da moč ognja, ki je zajela travo, nikakor ni mogla biti tako velika, da bi gasilcem povzročila tako hude opekline. Prisoten je moral biti tudi bencin,“ je povedal Mladen Magdić, predstavnik sindikata hrvaških profesionalnih gasilcev. Policija je dva dni po nesreči sporočila, da je požar na Kornatu izbruhnil zaradi cigaretnega ogorka, ki ga je v suho travo odvrgel 20-letni delavec Nacionalnega parka Kornati. Osumljencu, ki so mu podaljšali pripor, grozi tri leta zapora zaradi kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti. Odvetnik osumljenca je izjavil, da se njegov varovanec ne počuti krivega za nesrečo. Na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve so Magdićevo izjavo takoj demantirali in dodali, da uradni rezultati preiskave ne bodo znani vsaj še 14 dni. Dodajmo, da so preiskovalci na prizorišču našli fotoaparat, s katerim je eden izmed umrlih gasilcev posnel dogodke na kraju nesreče. Kot na svoji spletni strani piše Jutarnji list, med strokovnjaki prevladuje mnenje, da je nesrečne gasilce presenetil požarni vihar, ki ga je čez območje, na katerem so bili, razpihoval močan južni veterNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3031