Nekateri alarma sploh niso slišali

Datum 4.11.2004 7:46:17 | Kategorija: Slovenija

NOVO MESTO - "Ob 9.30 so sirene naznanile nevarnost zaradi potresa. Porušil se je južni nadstrešek in večji del glavnega objekta, porušena so stopnišča in zasilne poti, pri tem je deset do petnajst zaposlenih ostalo ujetih v pisarnah in hodnikih v višjem nadstropju." Potresa seveda ni bilo. Bila je le splošna vaja evakuacije, ki so jo izvedli v novomeškem Revozu.


"Želimo preveriti, v kolikšnem času se lahko zaposleni v primeru podobnih nesreč umaknejo na mesta umika. Namen vaje je, da se pokaže, kje smo močni, kje pa so pomanjkljivosti, ki jih je treba odpraviti," je povedal Anton Repovž, poveljnik štaba Civilne zaščite Revoza, in dodal, da je takšna vaja pozitivna tako za podjetje kot za širše okolje.

Približno 1200 zaposlenih v Revozu se je v manj kot desetih minutah uspešno umaknilo na določena mesta umika in nato na avtobusno postajo podjetja, toda glavna naloga reševalcev, gasilcev in reševalnih psov se je šele začenjala, saj je nekaj delavcev ostalo ujetih v ruševinah. "Ocenjujem, da smo pripravljeni na reševanje v podobnih okoliščinah, se je pa pokazalo nekaj pomanjkljivosti, ki jih bo treba v prihodnje odpraviti," je povedal Fikret Fejzić, načelnik Civilne zaščite mestne občine Novo mesto. Po besedah Antona Repovža je bila glavna pomanjkljivost, kar so predvidevali že prej, ta, da trenutno nimajo sistema alarmiranja, ki bi dosegel vse zaposlene.

Dragana Stanković
vir:dnevnik
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=300