Ognjena stihija se umirja

Datum 29.8.2007 9:47:33 | Kategorija: Evropa

Požari v Grčiji se umirjajo
Atene - Gasilci v Grčiji so v noči na sredo uspeli pogasiti številne požare, ki so v zadnjih dneh pustošili po vsej državi. Kot so sporočili, danes gori le še na 25 območjih polotoka Peloponez in otoka Euboea, še v torek pa je gorelo na 36 območjih. Hkrati so dejali, da bi lahko ob ugodnih razmerah do večera pod nadzor spravili vse požare.


"Veter se je končno umiril," je za grško televizijo dejal župan mesta Fisoa, ki leži vzhodno od Olimpie, in dodal, da čakajo na jutro, ko bodo za gašenje na voljo tudi gasilska letala.

V požarih življenje izgubilo 64 ljudi

V požarih, ki so izbruhnili pred slabim tednom dni, je življenje izgubilo 64 ljudi, brez doma pa je ostalo več kot 3000 ljudi. Ogenj je po prvih ocenah uničil okoli 184.000 hektarov površin, škoda pa naj bi po pisanju atenskega časopisa Imerisia, ki se sklicuje na finančno ministrstvo, znašala od tri do pet milijard evrov.

Pri gašenju ognjenih zubljev na pomoč priskočila tudi Slovenija

Pri gašenju ognjenih zubljev so Grčiji na pomoč priskočile številne države, med njimi Slovenija, ki je tja napotila helikopter Slovenske vojske s šestimi člani posadke.

Medtem je Evropska unija opozorila na možnost dodatne škode, ki bi jo lahko povzročile morebitne poplave. "Po koncu požarov grozi prizadetim državam nova katastrofa. Ob močnem deževju bi lahko prišlo do poplav, saj je zemlja tako izsušena, da ne bo mogla vsrkati vode," je za nemški časopis Die Welt dejal evropski komisar za okolje Stavros Dimas. (STA/Foto Reuters)

Vir:siol.net

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2991