V požarih že najmanj 41 mrtvih

Datum 25.8.2007 15:08:04 | Kategorija: Evropa

Po doseAtene – Po zadnjih podatkih so požari na Peloponezu v Grčiji, ki so ušli izpod nadzora, v zadnjih 24 urah zahtevali že najmanj 41 življenj. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so povedali, da je slovensko veleposlaništvo v Atenah v stiku z grškimi oblastmi, po dosedanjih podatkih pa slovenskih državljani niso ogroženi.danjih podatkih slovenski državljani niso ogroženi
Na MZZ so še povedali, da so grške oblasti vzpostavile 24-urno dežurstvo, ki stalno spremlja dogajanje v zvezi s požari in o njem sproti obvešča. Oblasti v Atenah se bojijo, da se bo število žrtev še povečalo, saj je več sto ljudi v vaseh v zaledju polotoka v noči na soboto ostalo ujetih v plamenih.

Reševalci so zjutraj odkrili 20 novih trupel, med žrtvami pa je tudi več otrok. Žrtve so našli blizu mesta Zaharo, kjer so reševalci zjutraj začeli preiskovati teren. Med žrtvami je tudi mati s štirimi otroki, ki so veljali za pogrešane.

Ognjeni zublji pa so danes zajeli tudi obrobje Aten. Požar je izbruhnil na nekem hribu na severovzhodu grške prestolnice, območje pa je zavito v gost črn dim. Po poročanju grške televizije je na območje, kjer je v Atenah izbruhnil požar, že odšlo več gasilskih vozil ter letalo in helikopter za gašenje. Pri gašenju pomagajo tudi tamkajšnji prebivalci, policija pa je zaprla cestni odcep, ki Atene povezuje z letališčem.

Medtem pa so preložili začetek grškega nogometnega prvenstva. "V času, ko država doživlja nacionalno tragedijo, moramo preložiti prvi dan prvenstva," so sporočili organizatorji. Tako ne danes ne v nedeljo ne bo nobene nogometne tekme, program prvenstva pa je preložen do konca prihodnjega tedna.

Zjutraj je sicer na zahodni del Peloponeza, kjer so razmere najbolj kritične, poletelo več letal in helikopterjev, da bi pomagali pri gašenju. V četrtek in petek je po državi divjalo več kot 170 požarov, medtem ko oblasti poročajo, da se gasilske enote danes spopadajo s približno še 124 požari. Ogenj se zaradi močnega vetra hitro širi, veter pa hkrati onemogoča polete gasilskih letal. Grška vlada je že v petek za pomoč pri gašenju zaprosila EU. Francija naj bi tako še danes v Grčijo poslala dve letali.
 
Vir:DeloNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2981