Orkan Dean prispel do Jamajke

Datum 20.8.2007 12:22:31 | Kategorija: Svet

Kingston - Orkan Dean, ki bi bil lahko zelo nevaren in imel katastrofalne posledice, je v nedeljo zvečer prispel do Jamajke. Orkan je dosegel četrto stopnjo na lestvici orkanov Saffir-Simpson, spremljajo pa ga vetrovi s hitrostjo do 230 kilometrov na uro. Na Jamajki so že razglasili izredne razmere, potem ko je na Martiniqueu, Haitiju in v Dominikanski republiki orkan zahteval pet življenj

Orkan Dean prispel do Jamajke 

Kingston - Orkan Dean, ki bi bil lahko zelo nevaren in imel katastrofalne posledice, je v nedeljo zvečer prispel do Jamajke. Orkan je dosegel četrto stopnjo na lestvici orkanov Saffir-Simpson, spremljajo pa ga vetrovi s hitrostjo do 230 kilometrov na uro. Na Jamajki so že razglasili izredne razmere, potem ko je na Martiniqueu, Haitiju in v Dominikanski republiki orkan zahteval pet življenj.


Izredne razmere so oblasti na Jamajki razglasile za 30 dni, prekličejo pa jih lahko kadarkoli. Okrepile so tudi navzočnost varnostnih sil za primeru plenjenj.

Nevihta, ki je Jamajko zajela še pred prihodom ciklona, je že povzročila poplave na zahodni obali Jamajke in izruvala vrsto dreves. 150.000 gospodinjstev je ostalo brez električne energije.


Orkan Dean naj bi po napovedih ameriškega centra v Miamiju dosegel najvišjo peto stopnjo z vetrovi do 257 kilometrov na uro do ponedeljka zvečer ali torka, ko naj bi dosegel mehiško obalo južno od znanega letoviškega kraja Cancun. Na morebitni prihod orkana se pripravljajo tudi v ameriški zvezni državi Teksas.


Na območju Cancuna medtem nadaljujejo evakuacijo turistov, ki naj bi jih bilo le še kakih 25.000, potem ko so turisti v soboto z območja odšli s 560 leti, prihode z novimi turisti pa so ustavili.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2966