Prebudili so se stari plazovi

Datum 3.11.2004 7:46:30 | Kategorija: SlovenijaNa Gradišču nad Prvačino je zaradi plazu ogroženih 15 stanovanjskih hiš

NOVA GORICA - Večdnevno deževje je tudi na Goriškem dodobra napolnilo sisteme za odvod vode in zrahljalo zemeljske plasti. Sprožili so se novi zemeljski plazovi, obenem pa prebudili stari, nesanirani. Voda je zalila nekaj kletnih prostorov, cest, vdirala pa je tudi skozi dotrajane strehe. Na Trnovsko-Banjški planoti so bili zaradi poškodovanega daljnovoda brez elektrike.


POTREBNI BODO MILIJONI

Kot nam je povedal Bogdan Zoratti , vodja intervencijskih ukrepov na mestni občini Nova Gorica, bodo samo za izvedbo najnujnejših intervencijskih ukrepov na plazovih v Dornberku v spodnji Vipavski dolini, na Damberju pri Novi Gorici in v Solkanu (izdelava geomehaničnega poročila, odvodnjavanje, izdelava podpornih zidov) iz proračunske rezerve potrebovali najmanj petnajst milijonov tolarjev.

"Med zadnjim neurjem je pri odpravljanju težav sodelovalo okoli 70 gasilcev in članov ter služb civilne zaščite, 30 pa jih je bilo v pripravljenosti na domu. Poleg sprožitev manjših plazov smo premike opazili tudi na obeh večjih plazovih v občini, v Šmihelu in na Gradišču nad Prvačino, od koder smo leta 2000 izselili tri družine. Na obeh območjih se pri sanaciji ni še nič premaknilo. Država nam še vedno dolguje 100 milijonov tolarjev, ki smo jih porabili za sanacijo in nič ne kaže, da bi nam jih vrnili. Na obeh plazovih še vedno stalno spremljamo dogajanje in opravljamo najnujnejša dela, prav tako pa redno plačujemo najemnino za tri izseljene družine," je povedal Bogdan Zoratti.

Jani Alič

PROTEST ZARADI PRIČAKOVANIH POSLEDIC

Več v tiskanem Dnevniku, celotni članek jutri.
vir:dnevnik
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=295