Reševalci skušajo navezati stik z rudarji v Utahu

Datum 11.8.2007 20:40:05 | Kategorija: Svet

Salt Lake City - Reševalci, ki si prizadevajo priti v stik s šestimi rudarji, ujetimi v podzemnem rovu rudnika premoga v ameriški zvezni državi Utah, so pozno v četrtek dokončali ozek rov z vrha gore kakšnih 600 metrov pod zemljo, po katerem so nato spustili kamero in komunikacijsko napravo.Reševalci skušajo navezati stik z rudarji v Utahu

Salt Lake City - Reševalci, ki si prizadevajo priti v stik s šestimi rudarji, ujetimi v podzemnem rovu rudnika premoga v ameriški zvezni državi Utah, so pozno v četrtek dokončali ozek rov z vrha gore kakšnih 600 metrov pod zemljo, po katerem so nato spustili kamero in komunikacijsko napravo.


Za zdaj ni znakov, ali so rudarji štiri dni po nesreči v ponedeljek zjutraj še živi, saj sta omenjeni napravi naleteli le na molk, vendar pa upajo, da so.

So reševalci zgrešili rov, v katerem so ujeti rudarji?

Iz Utaha poročajo, da bi 6,5 centimetrov ozka luknja, ki so jo zvrtali, lahko zgrešila rov, v katerem so ujeti nesrečni rudarji. Pregled stopnje kisika, ki so jo dobili iz luknje, namreč ne kaže pričakovane stopnje plina. Obstaja pa večja verjetnost, da bo druga, širša luknja, ki jo trenutno vrtajo v goro, bolj točna ter bo omogočila dostavo hrane, vode in drugih nujnih potrebščin.

Predvidevajo, da so ujeti v 2,5 metra visokem in štiri metre širokem rovu

Kopanje širšega rova, po katerem bi rudarje spravili na sveži zrak, pa naj bi trajalo še več dni. V primeru, da so rudarji nesrečo preživeli, so že od ponedeljka v mrzlem, vlažnem in povsem temnem okolju. Vodstvo rudnika meni, da so rudarji ujeti v 2,5 metra visokem in štiri metre širokem rovu.


O vzrokih nesreče medtem še vedno ni soglasja. Kalifornijska univerza pa je v četrtek sporočila, da je analiza seizmoloških podatkov pokazala, da je bil ponedeljkov potres posledica zrušitve rova v rudniku. Vodstvo rudnika medtem še naprej zatrjuje, da je potres povzročil nesrečo.

Znanstveniki Univerze Utah so namreč v ponedeljek zgodaj zjutraj zabeležili potres z močjo 3,9 stopnje po Richterjevi lestvici in najprej menili, da je bila nesreča v rudniku v narodnem parku Manti La Sal, 200 kilometrov južno od mesta Salt Lake City, posledica potresa.

Pri reševanju rudarjev sodeluje okoli 200 ljudi, javnost pa sproti obveščajo na rednih novinarskih konferencah.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2925