Zbudili so se v plamenih

Datum 11.8.2007 9:48:02 | Kategorija: Slovenija

STAROD V noči na petek je zgorel avtobus - Nemški potniki ostali brez dokumentov
“Ko smo prišli, je bilo že prepozno, v petih minutah je bilo vsega konec. Še dobro, da so se vsi rešili,” nam je včeraj povedal predsednik gasilskega društva Podgrad Bojan Ivančič. Potem ko je tri kilometre po vstopu v Slovenijo v četrtek opolnoči pod Starodom zagorel nemški avtobus, so podgrajski in bistriški gasilci ob prihodu le še ugasnili že povsem uničen avtobus. Z gasilskimi vozili so nato 46 premraženih potnikov in voznico odpeljali najprej v Podgrad, potem pa v Postojno.

Mladi nemški potniki (večinoma najstniki, stari od 16 do 19 let) so se z avtobusom podjetja Paul Kurten iz kraja Ahaus-Alstätte približno sto kilometrov severno od Dortmunda tik ob nizozemski meji vračali s počitnikovanja na Hrvaškem. Čez novi mejni prehod Starod so vstopili v Slovenijo in nadaljevali pot po glavni cesti proti Kozini. Ko so z avtobusom premagali že vse klance do Staroda in jih je proti Kozini čakala samo že vožnja navzdol ali po ravni cesti, se je z motorja v zadnjem delu avtobusa začelo močno kaditi.

Gasilo 28 gasilcev

40-letna voznica ni mogla storiti veliko, ampak je avtobus približno tri kilometre pod Starodom le ustavila in potnike pozvala, naj ga čimprej zapustijo. Presenečeni najstniki (nekateri so med vožnjo trdno spali) so v nekaj minutah zapustili avtobus in iz prtljažnih prostorov uspeli rešiti večino prtljage, niso pa rešili osebne prtljage, ki so jo imeli v avtobusu. V nekaj minutah so plameni zajeli celoten avtobus, 46 potnikov in voznica pa so se umaknili na bližnjo travnato brežino.

Po klicu na pomoč je na kraj z dvema voziloma prihitelo 15 gasilcev prostovoljnega društva iz Podgrada, za njimi pa še 13 bistriških gasilcev z dvema voziloma. Kot nam je povedal predsednik PGD Podgrad Bojan Ivančič, so bili gasilci nemočni, saj je požar v nekaj minutah zajel ves avtobus, tako da so samo pogasili uničeno pločevino in notranjost. “Vsega je bilo konec v nekaj minutah in še sreča, da so se vsi uspeli rešiti,” je dodal.

Tresli so se od mraza

Potem ko so pogasili ogenj, pa jih je čakalo še težje delo, reševanje potnikov in voznice. “Stali so na brežini, v travi, večinoma brez nogavic v natikačih, v samih majicah pri dobrih desetih stopinjah,” je pojasnil. Premražene in prestrašene so z gasilskimi vozili najprej odpeljali v podgrajski gasilski dom, kjer so jih ogreli z odejami in čajem, eni najstnici pa so nudili prvo pomoč, ker si pri bežanju z avtobusa lažje zvila nogo.

Tačas je policija preko OKC za Nemce organizirala prenočišče v Postojni, zato so podgrajski gasilci na pomoč poklicali še kolege iz Materije in Vrbova ter jih skupaj z Bistričani s štirimi gasilskimi kombiji prepeljali v postojnski hotel Sport. Da je promet na glavni cesti lahko potekal izmenično, so že ponoči delavci koprskega cestnega podjetja avtobus s tovornjakom potisnili s ceste, kolikor se je dalo, in postavili semaforja.

Avtobus na odpad

Včeraj dopoldne je voznik z Brezovice na kraj pripeljal poseben tovornjak za vleko večjih vozil, ožgan tovornjak zapregel za zadnji del in ga odvlekel na plato nekdanjega mejnega prehoda Starod, kjer bo čakal rešitve. Kot smo včeraj neuradno izvedeli, naj bi se iz podjetja Paul Kurten že dogovarjali, da bi avtobus preprosto odpeljali na bližnji odpad. Po prvih ocenah naj bi bil devet let star avtobus vreden približno 35.000 evrov.

Ker so mladi Nemci tik pred nesrečo na meji kazali potne liste in so jih imeli pri sebi, je večina dokumentov ostala v torbah in nahrbtnikih v avtobusu. Zato so se včeraj zjutraj takoj povezali z nemškim veleposlaništvom v Ljubljani, od koder jim bodo skušali čim prej urediti nadomestne dokumente, s katerimi bi se lahko vrnili v Nemčijo. Medtem so ponje že poslali nov avtobus, ki bi jih odpeljal domov. DANIJEL CEK

Predsednik PGD Podgrad Bojan Ivančič je včeraj poudaril, da so se njihovi gasilci v posredovanju odlično odrezali. Čeprav je bilo to eno njihovih največjih posredovanj doslej in za gašenje takih požarov nimajo vrhunske opreme, je intervencijo vodil podgrajski gasilec Klavdij Butinar, sredi noči pa so uspeli v nekaj minutah zbrati 15 prostovoljcev, ki so mlade Nemce reševali vso noč.
Avtobus bo kot staro železo končal na odpadu
Vir:PN

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2919