Sanader predlagal regionalni center za boj proti požarom

Datum 8.8.2007 18:38:50 | Kategorija: Mimogrede

Sreda, 08.08.2007 ob 17:01

Zagreb - Hrvaški premier Ivo Sanader je danes v pismu Evropski komisiji in državam Jugovzhodne Evrope v luči številnih gozdnih požarov na Hrvaškem in sosednjih državah predlagal, da bi ustanovili regionalni center za zaščito pred gozdnimi požari.

Kot je sporočila hrvaška vlada, je Sanader v pismu, ki ga je poslal predsedniku komisije Joseju Manuelu Barrosu, predlagal še, da bi bil tovrsten center na Hrvaškem, ki ima v regiji "najboljšo protipožarno infrastrukturo, sredstva in strokovno znanje".

Ob okoljski tudi ogromna gospodarska škoda

Sanader je v pismu tudi poudaril, da so številni gozdni požari v preteklih dneh na Hrvaškem povzročili neprecenljivo škodo na okolju, ogromna pa je tudi gospodarska škoda. Poleg tega je poudaril še, da je Hrvaška minuli mesec pomagala tudi pri gašenju požarov v sosednjih državah. Zato bi bilo po njegovem mnenju dobro, da bi v regiji ustanovili center za boj proti gozdnim požarom, ki bi deloval v sodelovanju z Evropsko komisijo in državami Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP).

Požar na območju Dubrovnika pod nadzorom

Sanader je sicer pobudo o regionalnem protipožarnem centru napovedal že v ponedeljek, ko je obiskal Dubrovnik, ki so ga več dni obkrožali ognjeni zublji. Razmere v okolici Dubrovnika naj bi se zdaj sicer umirile, vendar pa je podobno kazalo tudi v ponedeljek, nato pa so se ognjeni zublji v torek znova razplamteli.

V juliju je v EU zgorelo okoli 3400 kvadratnih kilometrov gozdov

Gozdni požari so letošnje poletje sicer velik problem tudi drugod po Evropi. Kot kažejo statistike Evropske komisije, je bil julij rekorden mesec, saj je v celotni EU zgorelo okoli 3400 kvadratnih kilometrov gozdov. Samo v Bolgariji, Grčiji in v Italiji, pa tudi v pristopnici Hrvaški je zgorelo več kot 2200 kvadratnih kilometrov zemljišč.

Zaradi hudih požarov se je več držav na pomoč obrnilo tudi na EU oz. na t.i. mehanizem za civilno zaščito, v katerem sodeluje 30 držav. Znova pa so se obudile tudi pobude o vzpostavitvi posebnih sil za hitro posredovanje v primeru gozdnih požarov, ki bi bile stalno v pripravljenosti in bi bile aktivirane nemudoma, če bi prišlo do večjih gozdnih požarov. Idejo so v Bruslju več kot toplo pozdravili.

Vir: www.siol.net

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2915