Evakuirali še turiste

Datum 7.8.2007 15:10:08 | Kategorija: Evropa

DUBROVNIK
Veliki požari v okolici Dubrovnika so končno pod nadzorom
 

Približno 500 gasilcev s stotimi vozili, 400 občanov in posadke s štirimi letali za gašenje so včeraj končno ukrotili velik požar, ki se je razplamtel nad hrvaškim turističnim biserom Dubrovnikom. Tako kot je burja požar razpihala, tako ga je ob prenehanju tudi umirila. V nedeljo so evakuirali 800 turistov, 500 jih je ostalo ujetih na letališču, ogenj pa se je razširil vse do morja.
V soboto in nedeljo je Dubrovnik ponujal grozljiv prizor

Ogenj nad Dubrovnikom se je razplamtel v soboto popoldne, burja pa ga je hitro razširila po pobočju navzdol proti mestu in jadranski magistrali. V nedeljo dopoldne so plameni že zajeli drugi del predmestja, z ognjem pa se je spopadlo 250 gasilcev iz bližnjih gasilskih društev. Na pomoč so jim priskočili tudi gasilce iz Šibenika, Knina in celo iz Zadra, letala za gašenje pa so morala zaradi močne burje kmalu pristati.

V soboto so evakuirali tudi 800 turistov, domačini pa so ostali ob svojih domovih in jih branili pred plameni. Ti so se razširili vse do morja in tik do nekaterih turističnih objektov. Zaradi drugega požara, ki se je razširil iz Hercegovine, je v noči na nedeljo na letališču obtičalo približno 500 potnikov. V soboto in nedeljo je bil Dubrovnik zaradi požara prometno in komunikacijsko ohromljen; prekinjene so bile telefonske linije, zaradi močne burje so zaprli most Franje Tuđmana, ceste proti Hercegovini pa so bile neprevozne zaradi požarov.

Zaradi požarov se je v izrednih poročilih hrvaške televizije oglasila tudi dubrovniška županja Dubravka Šuica, ki je domačine pozvala, naj pomagajo gasilcem in napovedala, da je vse potrebno za morebitno evakuacijo. V pomoč gasilcem so poklicali tudi pripadnike civilne zaščite za morebitno evakuacijo pa pripravili dva sprejemna centra.

K sreči pa je v nedeljo popoldne burja nad Dubrovnikom prenehala, tako da so lahko znova poletela štiri letala za gašenje, ki so skupaj s 500 gasilci in 400 domačini končno ustavili širjenje uničujočih zubljev. V nedeljo je bilo v mestu sicer še izredno stanje, saj se je večkrat oglašala sirena za požar, samo mestno jedro in obalo pa je prekril dim in pepel s požarišč v okolici. Plameni so se videli celo iz opustelega s pepelom pokritega Straduna. Gasilcem je uspelo obraniti Inino bencinsko črpalko in plinsko postajo, v nedeljo pa so za ves promet odprli tudi jadransko magistralo. Na območju Dubrovnika je včeraj še vedno gorelo, burja pa je znova zapihala, tako da so morala letala za gašenje znova ostati na tleh.

Kljub temu so včeraj poročali, da so požari pod nadzorom in naselja v okolici Dubrovnika niso več ogrožena. Pri gašenju požarov poleg gasilcev in domačinov sodelujejo tudi pripadniki hrvaške vojske.
DC
Primorske Novice





Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2912