Most se je porušil

Datum 2.8.2007 8:40:45 | Kategorija: Svet

ZDA: zrušil se je most čez reko Mississippi
Minneapolis - Sredi prometne konice ob koncu delovnega dne se je v sredo v Minneapolisu zrušil v reko Mississippi most z osempasovno avtocesto in do četrtka zjutraj so našteli najmanj sedem smrtnih žrtev.

Most se je najverjetneje podrl zaradi strukturne okvare, ameriško ministrstvo za domovinsko varnost pa je sporočilo, da ni znakov terorizma. Na mostu so v času tragedije potekala manjša popravila, tako da sta bila odprta le dva vozna pasova.
Okrog 20 metrov v reko so najprej zgrmeli deli konstrukcije mostu, ki so za seboj potegnili najmanj 50 avtomobilov. Ti so padali v reko in drug na drugega na večje dele mostu, ki se niso potopili. Reševalci so potegnili na varno več kot 100 ljudi, najmanj 60 pa so jih ranjene in poškodovane prepeljali v bolnišnice. Guverner zvezne države Minnesota Tim Pawlenty je dejal, da gre za eno najhujših katastrof v zgodovini te zvezne države.


Guverner je tudi dejal, da so delavci državnega ministrstva za promet leta 1967 zgrajeni most nazadnje pregledali leta 2005 in 2006, vendar niso ugotovili nobenih resnih strukturnih težav. Most je bil zgrajen z enim samim jeklenim lokom v dolžini 140 metrov, ker bi stebri preveč ovirali rečni promet.

Pawlenty je obljubil, da bo država skušala pomagati vsem, ki jih je tragedija prizadela. Medtem pa je zvezni Nacionalni odbor za varnost v prometu (NTSB) v Minneapolis že poslal ekipo inšpektorjev, ki bo skušala ugotoviti, v čem je bil problem. Povsod po Minnesoti so začeli pregledovati tudi druge mostove, podobno pa je moč pričakovati še v drugih zveznih državah. (STA/Foto Reuters)

Vir: www.siol.net

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2893