Velebit gori- Prijeli prve osumljence za požige

Datum 29.7.2007 16:28:51 | Kategorija: Evropa

Split/Zadar/Zagreb | 29.7.2007 | M.M. Močna burja je zopet aktivirala požar na Velebitu. Ogenj se je razširil še na Suvu Dragu.


 

.

8902a6da76_60035964 Velebit gori
5faf6eeed9_60035971 Prve aretacije
Akcije lova na piromane so že obrodile prve sadove. Policija je prijela moškega, ki je poskušal podtakniti požar na Pašmanu. Proti 29-letnega domačina je že spisana kazenska prijava.
Prijeli so tudi 58-letnika iz Pakoštana, ki naj bi zaradi nepazljivega kurjenja na prostem zanetil požar na otoku Žuta v Kornatih.
Helikopterji in kanaderji so na tleh, saj jim močan veter onemogoča polet. Požar na Velikom Rujnu se je razširil še na Suvu Dragu.
Ogenj se približuje raketni bazi Žrnovnica V bližini raketne baze v Žrnovnici v Splitsko - dalmatinski županiji je danes dopoldan zagorelo. Zaradi močne burje se požar hitro širi, trenutno je od baze odaljen okoli 300 metrov.

Gori tudi na področju Donji Dolac - Svilaj v Splitsko - dalmatinski županiji, ki se je včeraj razširil tudi na področje Šibeniško - kninske županije. Področje je nedostopno in delno minirano.

Sanader napoveduje poostritev kazni za piromane

Predsednik vlade Ivo Sanader se je sestal s predstavniki gasilcev v Divuljama, ki so ga obvestili, da so v tej sezoni našteli 850 požarov, trenutno pa je 20 aktivnih. Na sestanku sta bila prisotna tudi minister za obrambo Berislav Rončević in minister za notranje zadeve Ivica Kirin. Gasilci so trojko obvestili o razmerah na terenu.
Požar na Šolti
Rončević je obljubil gasilcem, da bo ministrstvo za obrambo poskrbelo za opremo, ki je potrebna za gašenje požarov (Foto: POP TV)
Po sestanku je Sanader na tiskovni konferenci dejal, da bo država namenila več denarja za protipožarno zaščito. Prav tako bodo kupili dva dodatna kanaderja, tri letala Air Tractor in dvanajst helikopterjev. Sanader je prav tako napovedal poostritev kazni za namerne požigalce.
Kirin je novinarje obvestil, da je aretirani moški, ki je povzročil požar na Velebitu, danes že stopil pred preiskovalnega sodnika. Zažgal naj bi svojo vikendico, ker je bil jezen. Rončević pa je dejal, da bo Ministrstvo za obrambo RH poskrbelo za opremo, ki je potrebna za gašenje požarov
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2884