Rujno še vedno v plamenih

Datum 29.7.2007 8:55:58 | Kategorija: Evropa

Zagreb | 28.7.2007 | STA

Na območju Velikega Rujna se gasilci še vedno borijo z ognjenimi zublji. Na pomoč so poklicali vse razpoložljive letalske sile.

Gasilci imajo polne roke dela. (Foto: Reuters) Na območju Velebita, točneje Velikega Rujna, ki leži ob Nacionalnem parku Paklenica, se gasilci še vedno borijo z ognjenimi zublji. Najtežje razmere so na jugovzhodnem predelu parka, poročajo hrvaški mediji. 200 gasilcev, vojaki in prostovoljci se bori z ognjem. Na pomoč so poklicali vse razpoložljive letalske sile.

Hrvaška državna uprava za zaščito in reševanje je preko lokalnih radiopostaj pozivala vse državljane in turiste naj pomagajo pri gašenju požara na Velebitu.

Na planini Svilaji je zjutraj zopet izbruhnil požar, ki je včeraj že bil pod nadzorom. Danes popoldne, okoli 15. ure, pa je izbruhnil požar na otoku Murter, v bližini Podvršaka. Ogenj, ki je zajel borov gozd, se hitro širi. Površina požara še ni znana. Na prizorišče so prišli gasilci iz Šibenika, Tisnog, Pirovca ter Vodic.
Ostali požari na jadranskem območju so še vedno pod nadzorom.

So bili na delu piromani?

Zaradi vse večjega suma, da je večina požarov, ki te dni pustošijo po Hrvaški podtaknjeno, so oblasti na teren poslale skupine preiskovalcev. Včeraj so hrvaški mediji poročali, da so se kriminalistom na terenu pridružili tudi pripadniki hrvaške varnostno obveščevalne službe, danes pa so se na teren odpravili tudi forenziki Ministrstva za notranje zadeve.
Forenziki naj bi se kmalu pridružili gasilcem, katere bodo poučili, kako naj prepoznajo in ohranijo morebitne dokaze o namernem požigu. Trenutno največjo težavo predstavlja zbiranje dokazov na že pogašenih območjih, saj je večina dokazov pomankljivih oziroma popolnoma uničenih.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2882