Gasilci ukrotili požar pri Kastelcu

Datum 29.7.2007 8:17:57 | Kategorija: Slovenija

sobota, 28.07.2007 ob 19:42

Koper - Požar pod vasjo Kastelec, ki je popoldne zajel približno 40 hektarjev borovega gozda, so gasilci ukrotili in ni nevarnosti, da bi se razširil.

Na terenu še naprej ostajajo gasilske straže, saj so tla na območju pokrita z debelim slojem iglic, ki lahko vedno znova zatlijo, je pojasnil vodja operative pri Gasilski brigadi Koper Ivan Koprivec.

Gasilci bodo na terenu ostali do 23. ure

Požar pri Kastelcu je zajel približno 40 hektarjev borovega gozda, gasilo pa ga je več kot petdeset gasilcev s petnajstimi vozili. Vsaj do 23. ure, po potrebi pa tudi dlje, bo na terenu ostalo približno dvajset gasilcev, je napovedal.

Tudi požar pri Socerbu uspešno pogašen

Pri Socerbu, kjer je pogorelo približno 4000 kvadratnih metrov borovega gozda, pa so požar gasilci že uspešno pogasili in tam je "zadeva zaključena", je dejal.

Ker na območju ni železniške proge in tako vlak ni mogel zanetiti iskre, prav tako požara ni zanetila strela, je vzrok požara ali požig ali pa je kdo kuril v naravi, je ocenil Koprivec.

Požarna ogroženost velja do preklica

Na Primorskem zaradi suše že več dni velja požarna ogroženost. Do preklica je v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete in snovi, ki lahko zanetijo požar.

Nadzor nad upoštevanjem prepovedi na območjih, kjer je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, izvajajo inšpekcija za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, gozdarska in kmetijska inšpekcija ter policija.

Vir: www.siol.net

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2881