Zabojniki za smeti gorijo kakor bakle

Datum 28.7.2007 12:02:01 | Kategorija: Svet

Policisti preiskujejo, zakaj se je število požarov podvojilo – Gašenje stane 400 evrov, zabojnik 230
Maribor– Gasilci se že nekaj mesecev ubadajo s požari v zabojnikih za odpadke. Včasih zagorijo tudi do štirje zabojniki na noč in več kot očitno je, da vzrok ni samovžig smeti. Gasilci in policisti so prepričani, da je na delu požigalec. Statistični podatki kažejo, da se je letos število tovrstnih požarov – najpogosteje zagorijo zabojniki za papir ter plastenke in pločevinke – skoraj podvojilo.
V noči na petek so mariborski poklicni gasilci posredovali štirikrat. Ob 0.24 je zagorel zabojnik v Borštnikovi ulici, slabe pol ure pozneje so se ognjeni zublji pojavili v zabojniku na Kardeljevi cesti, sočasno so gasilci prejeli obvestilo, da gori zabojnik v bližnji Knafelčevi ulici, ob 1.23 pa je zagorel še zabojnik v samo dober streljaj oddaljeni Gorkega ulici.
Poveljnik mariborskih poklicnih gasilcev Franc Robič je postregel s podatkom, da je letos (v zgolj sedmih mesecih) v Mariboru v zabojnikih izbruhnilo že 88 požarov, medtem ko letno povprečje od 1. januarja 2000 znaša 48 požarov: »Ne bi se mogel strinjati, da so to samovžigi. Od leta 2000 do 2003 je število teh požarov upadalo. Prej je bil najpogostejši vzrok požarov odlaganje pepela. Če pa v eni noči v eni ulici po vrsti zagorijo štirje zabojniki, je težko verjeti, da je to naključje.«
Ker delovanje mariborskih poklicnih gasilcev močno financira mariborska občina, vsaka intervencija gasilcev zaradi požara v zabojniku davkoplačevalce stane okrog 400 evrov. A to ni edina škoda, ki jo povzroča neznani piroman. Komunalno podjetje Snaga, ki je lastnik zabojnikov, namreč vsak zabojnik (ponavadi zagorijo 1100-litrski) stane okrog 230 evrov, da nevarnosti požara večjih razsežnosti sploh ne omenjamo, saj so zabojniki pogosto postavljeni v bližini avtomobilov, stanovanjskih hiš in blokov ali celo v zaprtih prostorih.
Mariborski policisti si pred težavo ne zatiskajo oči. A za zdaj je tiskovni predstavnik mariborske policije Franc Virtič sporočil samo, da se s primerom intenzivno ukvarjajo.
Vir:Delo
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2876