Na pomoč proti požarom

Datum 25.7.2007 7:31:25 | Kategorija: Evropa

BRNIK Na pomoč v Makedonijo so včeraj odleteli naši piloti in dva postojnska gasilca


Z brniškega letališča so včeraj popoldne proti Makedoniji s helikopterjem odleteli člani helikopterske ekipe, predstavnik civilne zaščite in dva postojnska gasilca. Na prošnjo makedonskega premierja je Slovenija poslala pomoč za gašenje številnih požarov, ki divjajo po Makedoniji. S seboj so vzeli bazen za zajemanje vode in košaro, s katero bodo zajemali vodo in jo vozili na požarišče.

Slovenski helikopter bo pomagal pri gašenju požarov v Makedoniji, za bazen bosta skrbela postojnska gasilca

Po tropski vročini (več kot 40 stopinj Celzija), ki je v minulem tednu zajela Makedonijo, so po vsej državi zagoreli številni požari, s katerimi se makedonski gasilci in vojaki neuspešno borijo že nekaj dni. Zaradi tega je makedonski premier Nikola Gruevski sosednje in številne evropske države prosil za pomoč pri gašenju požarov. Kot so sporočili iz urada predsednika slovenske vlade, sta se Gruevski in naš premier Janez Janša v ponedeljek dogovorila za pomoč v obliki helikopterske ekipe.

Včeraj zjutraj je tako bliskovito stekla akcija iskanja helikopterske in gasilske ekipe, ki bi lahko nekaj dni pomagala gasiti požare v Makedoniji. Za nalogo so izbrali helikopter Slovenske vojske bell 412, opremljen za gašenje požarov v naravi, s katerim bosta upravljala dva vojaška pilota in tehnik, za naloge na tleh pa so izbrali dva postojnska gasilca, poveljnika prostovoljnega gasilskega društva Postojna Boštjana Trilerja in poklicnega gasilca postojnske gasilske zveze Mitjo Šantlja. Z njima je v Makedonijo odletel še predstavnik uprave za zaščito in reševanje oziroma civilne zaščite.

Za gašenje so s seboj vzeli bazen s prostornino šestih kubičnih metrov in koš, s katerim lahko helikopter na požar odvrže približno 800 litrov vode hkrati. Medtem ko bo helikopterska ekipa zajemala vodo in letela nad požar, bosta Triler in Šantelj na tleh postavila bazen, natočila vodo in nato skrbela za pravilno zajemanje ter komunikacijo s pilotoma. Naši letalci in gasilci bodo pri gašenju požarov v Makedoniji pomagali predvidoma prihodnje tri dni, če bo stanje na terenu še naprej tako kritično, pa bodo ostali dlje.


Srečno kolegi !!!!

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2867