Znova žrtve med gasilci

Datum 24.7.2007 10:06:27 | Kategorija: Evropa

Umrli v boju z ognjem
Split/Skopje/Atene/Rim | 24.7.2007 | D.L.
Okolica Primoštena gori, v bližini Bitole so se zaradi ognja sprožile bombe, v Grčiji in Italiji pa je med gašenjem strmoglavilo letalo.Ogenj ogroža kraje v bližini Primoštena.  Požar, ki je izbruhnil zgodaj zjutraj v bližini tudi med Slovenci priljubljenega hrvaškega letovišča Primošten, ogroža naselja Šparadići in Bila. Gasilci se borijo, da ogenj ne bi dosegel hiš, medtem pa so na varno z ladjo šibeniške pomorske policije že prepeljali 45 prebivalcev. Zaradi ognja so zaprli del Jadranske magistrale med Šibenikom in Primoštenom.Gasilce so o požaru obvestili ob štirih zjutraj, v boj z ognjem pa so poslali tudi letala in helkikopterje. Zublji so doslej zajeli gozd, makijo in travo, na kolikšni površini gori pa še ni znano. Požar gasi 150 gasilcev, dva sta se zaradi vdihavanja dima lažje zastrupila. Poškodovan je tudi zakonski par, ki je dobil lažje opekline. Ognjeni zublji so uničili gasilno vozilo.Hrvaški gasilci se v teh dneh borijo s številnimi požari, napovedujejo celo, da jih bo letos več, kot kadar koli doslej. Na srečo pa so večino že pogasili oziroma jih nadzirajo. Sinoči so tako lokalizirali požar na otoku Žut na Kornatih, plamenov pa ni več videti niti na meji s Črno goro in Bosno, kjer je bilo zaradi podstavljenih min gašenje močno oteženo.

Makedonska Bitola prekrita z dimom

V Bitoli so med požarom odjeknile številne eksplozije 
Mesto Bitola v Makedoniji je popolnoma ovito v črn dim, ki se širi iz borovih gozdov na hribih v okolici. Ogenj se zaradi vetra in dolgega obdobja brez padavin izjemno hitro širi in grozi, da bo popolnoma uničil zeleni pas okoli mesta. Prebivalce so prestrašile številne eksplozije bomb, ki so v gozdu ostale po obeh svetovnih vojnah. Župan Bitole je že sklical nujno sejo kriznega centra
V Grčiji strmoglavil canadair V Grčiji že dolgo niso imeli tako uničevalnih požarov kot to poletje. Na otoku Evia, ki leži okoli 80 kilometrov severno od Aten, se je ogenj s hribovite notranjosti razširil vse do obale in vmes uničil nekaj domov. Prebivalce ogroženih vasi so evakuirali.Pri gašenju sodeluje kar šest letal in en helikopter, žal pa se vsi gasilci niso vrnili varno domov. Eno do letal vrste canadair je namreč strmoglavilo, pilot in kopilot pa nesreča nista preživela. Ognjeni zublji so tako letos v Grčiji zahtevali že pet žrtev med gasilci.V državi je samo julija izbruhnilo 1450 požarov, večinoma podtaknjenih. Peklensko poletje pa se je začelo že konec junija, ko je Grčijo zajel prvi letošnji vročinski val. Novega napovedujejo za ta teden, že danes naj bi se živo srebro povzpelo na 44 stopinj Celzija.
 
Gašenje požara nad Palermom
Tudi v Italiji divjajo požari (Foto: Reuters)
Nesreča tudi v Italiji
Ogenj pustoši tudi po osrednjem in južnem delu Italije, po poročanju tamkajšnjih medijev so že od ranega jutra v zraku vsi gasilski helikopterji in letala civilne zaščite. Razmere so najhujše v okolici mesta Castelgandolfo, kjer je tudi papeška poletna rezidenca. Ogenj, ki se z gozdov širi proti tamkajšnjemu jezeru, ogroža dva hotela, iz enega od njiju so goste preselili na varno.
Tudi v Italiji je ogenj zahteval žrtev. Včeraj je namreč strmoglavilo letalo, s katerim so gasili požar v pokrajini Abruzzo. Pilot nesreče ni preživel.

Vir: www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2862