Ognjeni zublji ogrožajo Hrvaško

Datum 22.7.2007 6:34:32 | Kategorija: Evropa

21. julij 2007 18:20

Dim vse do Črnega Kala

V bližini Savudrije je izbruhnil velik požar, ki ogroža turistično naselje Kanegra, v katerem počitnikuje tudi veliko Slovencev.

Okoli 14. ure so v razmaku 20 minut na področju Kanegre izbruhnili trije požari, a je gasilcem dva uspelo pogasiti. Del avtokampa, v katerem je ujetih okoli 2.000 turistov, tudi veliko Slovencev, so evakuirali zaradi tretjega požara, ki se je popoldne razširil do apartmajskega naselja v bližini naselja Crveni vrh.
Ogrožene so tudi stanovanjske hiše, od požara oddaljene dober kilometer. S požarom na težko dostopnem območju se bori okoli 80 gasilcev, na pomoč pa so poklicali vse istrske gasilske brigade in prostovoljne gasilce. Popoldne sta na pomoč priletela tudi dva vojaška helikopterja, letala za gašenje požarov pa so zaposlena na požariščih v Dalmaciji, tako da ne morejo priti na pomoč.
Dim neslo tudi na slovensko stran
Zaradi dima, ki ga je neslo vse do Črnega Kala, prebivalce Slovenske Istre opozarjajo, naj ostanejo v zaprtih prostorih.

Tudi v Sloveniji velja velika požarna ogroženost. 
 
Gori tudi v bližini Umaga
Kakšno uro po izbruhu požarov v bližini Savudrije je izbruhnil še požar v bližini Umaga, ki naj bi ga po neuradnih podatkih zanetil požigalec. Požari divjajo tudi na področju splitsko-dalmatinske župnije in na mejnem področju s Črno goro in BiH, kjer je polno min. Gasilci kljub temu ostajajo na tem območju zaradi nevarnosti, da se bo požar iz Črne gore razširil na Hrvaško zaradi spremembe smeri vetra.

Zaradi požarne nevarnosti je hrvaški premier Ivo Sanader Hrvate in turiste pozval k pomoči pri lociranju ognjev. V prvih 18 dneh julija je bilo na Hrvaškem 450 požarov, 90 odstotkov so jih kmalu pogasili.

Z ognjem se borijo tudi v Bolgariji
O požarih poročajo tudi iz Bolgarije, kjer so izmerili 40 stopinj Celzija. V 1.853 požarih, v katerih sta življenje izgubila dva človeka, je bilo v zadnjih dneh uničienih 636 hektarjev gozda.

Vir: www.rtvslo.si

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2857