Eksplozija parne cevi v New Yorku

Datum 19.7.2007 10:32:28 | Kategorija: Svet

V newyorški eksploziji smrtna žrtev
New York - Župan mesta New York Michael Bloomberg je v sredo po eksploziji parne cevi pod cesto med 41. ulico in avenijo Lexington v središču Manhattna zatrdil, da ni nobenega dokaza, da bi šlo za kaj drugega kot navadno okvaro infrastrukture.

V hudi eksploziji, ki je uvodoma povzročila gejzir pare, vode, blata in ruševin v višini bližnje 77-nadstropne stolpnica Chrysler, je umrla ženska, ki jo je zaradi šoka zadela kap, 30 ljudi pa je bilo ranjenih, od tega vsaj štirje huje.


Šok je bil za Newyorčane, ki so se nahajali blizu kraja nesreče, ogromen, saj je nastala huda panika, ljudje so bežali iz bližnjih zgradb, zmešnjava pa je zavladala tudi na bližnji železniški postaji Grand Central. Tisti, ki so se nahajali v bližini eksplozije, so bili zaliti z blatom in umazanijo, mestne oblasti pa so začele s testiranjem zraka zaradi nevarnosti vsebnosti azbesta.

Iz gejzirja sredi ulice je bruhala para

Iz gejzirja sredi ulice je bruhala para še dve uri po eksploziji, do katere je prišlo ob polnoči po srednjeevropskem času, za njo pa je ostal več metrov širok krater, sredi katerega je obtičalo vozilo rdeče barve.

Prva misel je bila ponovitev 11. septembra 2001, ko so teroristi z ugrabljenima potniškima letaloma treščili v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra, saj so se zaradi eksplozije pošteno zatresle okoliške stolpnice, ki so v tem delu Manhattna posebej gosto posejane.

Cev je iz neznanih razlogov razneslo

Župan Bloomberg je pojasnil, da je v podzemni cevi, ki prenaša paro za ogrevanje ali hlajenje zgradb na Manhattnu, iz še neznanih razlogov prišlo do napetosti zaradi stika med vročo paro in kondenzirano hladno vodo, zaradi česar je leta 1924 postavljeno cev razneslo.

Podobne nesreče za New York niso nič posebnega, saj je v zadnjih 20 letih na enak način razneslo najmanj deset cevi. Nazadnje so v hudi eksploziji leta 1989 umrli trije ljudje, povzročena pa je bila tudi škoda za več milijonov dolarjev. Infrastruktura parnih cevi je v New Yorku zelo zastarela in občasno pritisk izstreli v zrak tudi cestne pokrove. (STA/Foto Reuters)

Vir: www.siol.net

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2843