Požari v ZDA

Datum 18.7.2007 9:29:04 | Kategorija: Svet

Požar v Kaliforniji ogroža tudi posestvo Michaela Jacksona
Los Angeles - Požar v naravi, ki je na jugu ameriške zvezne države Kalifornija izbruhnil 4. julija, je v torek začel ogrožati tudi posestvo razvpitega glasbenega zvezdnika Michaela Jacksona Neverland, na katerem pevec sicer že nekaj časa ne živi, zato so njegovi prebivalci prejeli ukaz za evakuacijo.

Na zahodu ZDA medtem še naprej divja več požarov v naravi, ki uničujejo naravo in počitniške hišice ter tudi redna domovanja ljudi, z njimi pa se spopada na tisoče gasilcev.

Evakuirali več sto domov

Požar v nedostopnem območju hribov Santa Barbare je zajel 11.000 hektarjev površin, zato so oblasti v torek izdale ukaz o evakuaciji več sto domov, potem ko je sprememba vetra napovedala grožnjo v njihovi smeri. Požar v nacionalnem parku Los Padres je 35-odstotno omejen, vendar okoli 2000 gasilcem z 20 letali in drugo opremo največ težav povzroča nedostopnost terena.


Na severu Kalifornije blizu meje z državo Oregon požar v nacionalnem parku Klamath ogroža 300 domov kraja Happy Camp. Požar, ki je izbruhnil 10. julija, je požgal 3000 hektarjev površin, z njim pa se bori 1200 gasilcev, ki so ga omejili v 15 odstotkih.


Na vzhodu je požar povzročila strela

Gori tudi na vzhodu države Oregon, kjer je požar v petek povzročila strela in doslej je bilo uničenih 9000 hektarjev površin. Gasilci mesta Reno v Nevadi utrjujejo obrambo več sto domov, ki jih ogrožajo ognjeni zublji. Gori prav tako v Montani in državi Washington, kjer je ogroženih 50 domov, potem ko je požar že uničil 6500 hektarjev. V Montani je zaradi požara ogroženih 65 počitniških domov. (STA/Foto Reuters)

Vir: siol.net
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2837