Članek - Številni požari na slovenskih kmetijah

Datum 26.10.2004 20:38:30 | Kategorija: Mimogrede

Ljubljana - Požari v kmetijstvu se v zadnjih letih množijo, leto 2003 pa je bilo rekordno, saj so gasilci zabeležili kar 6065 požarov, od tega 2820 požarov v naravi, med katere sodijo tudi požari v kmetijstvu. Najpogostejši vzrok požarov je človeška napaka, na primer kratki stiki in druge okvare na elektroinstalacijah ter slabo vzdrževane ali doma narejene električne napeljave, je na današnji novinarski konferenci ob posvetu Gasilske zveze Slovenije Požarna varnost na kmetiji poudaril glavni inšpektor na inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami Milivoj Dolščak.

Za 2,5 milijarde škode

V letu 2003 so požari povzročili kar za poltretjo milijardo tolarjev škode, požare je gasilo prek 61.000 gasilcev, stroški gasilskih intervencij pa so znašali okoli 480 milijonov tolarjev. 909 požarov v letu 2003 je nastalo zaradi malomarnosti in neznanja, je še opozoril Dolščak, 130 požarov v objektih pa je bilo namerno povzročenih. Najpogostejši vzrok požarov na kmetijah je človeški dejavnik, poleg slabo vzdrževanih ali doma narejenih električnih napeljav še slabe kurilne in dimovodne naprave, uporaba odprtega ognja ter otroška igra, prav zato bi z boljšo osveščenostjo prebivalstva, predvsem lastnikov kmetijskih objektov, lahko veliko naredili.

Mnoge požare v kmetijstvu bi bilo mogoče preprečiti, predvsem s strokovno izvedbo električnih napeljav, prezračevalnih sistemov ter z gradnjo gospodarskih poslopij v primerni razdalji, veliko pa bi k požarni preventivi lahko doprineslo tudi strokovno vzdrževanje objektov in napeljav ter požarna zaščita.

Težave z gašenjem

Pri gašenju požarov na kmetijah pa se gasilci srečujejo s ponavljajočimi težavami, in sicer s težko dostopnostjo kmetij oz. vasi, s pomanjkanjem vode za gašenje, pogosta težava so tudi preblizu grajeni objekti, ki so zgrajeni iz neustreznih materialov ter z neustrezno skladiščenimi nevarnimi snovmi (gnojila, škropiva, maziva za kmetijske stroje, kuriva itd.).

vir: http://www.delo.si/index.php?sv_path=41,35,19240


Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=281