Novo žarišče ptičje gripe v Nemčiji

Datum 4.7.2007 16:05:26 | Kategorija: Evropa

Bruselj - Nemčija je potrdila novo žarišče ptičje gripe v zvezni deželi Turingija, Francija in Avstrija pa sta Evropsko komisijo obvestili o novih sumih te bolezni, so danes sporočili v Bruslju. V vseh treh državah že izvajajo preventivne ukrepe v skladu z evropsko zakonodajo, medtem ko v tamkajšnjih laboratorijih še ugotavljajo, ali gre za človeku nevarno vrsto virusa H5N1.Novo žarišče ptičje gripe v Nemčiji

Bruselj - Nemčija je potrdila novo žarišče ptičje gripe v zvezni deželi Turingija, Francija in Avstrija pa sta Evropsko komisijo obvestili o novih sumih te bolezni, so danes sporočili v Bruslju. V vseh treh državah že izvajajo preventivne ukrepe v skladu z evropsko zakonodajo, medtem ko v tamkajšnjih laboratorijih še ugotavljajo, ali gre za človeku nevarno vrsto virusa H5N1.


V Nemčiji, Franciji in Avstriji so med drugih tudi vzpostavili nadzorno območje, v katerem je prepovedan lov divjih živali, lastnike perutnine pa še aktivneje obveščajo o tveganjih. Gibanje perutnine je prepovedano, razen premika neposredno do klavnic, prepovedana je tudi distribucija mesa izven nadzornega območja, če ni bilo ustreznega nadzora, skladnega z EU zakonodajo. Na ta način želijo oblasti preprečiti prenos virusa z divjih ptic na perutnino.

Virus se je v EU najprej pojavil na Madžarskem

Virus ptičje gripe se je letos v EU najprej pojavil januarja na Madžarskem, nato še februarja v Veliki Britaniji. Konec junija je bil potrjen tretji primer letos na Češkem, v vseh treh primerih pa je šlo za ptičjo gripo na farmah. V Nemčiji pa so konec junija potrdili virus ptičje gripe pri dveh labodih, ki so ju našli blizu Nuernberga.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2802