Na obletnici tragedije gorskega reševanja 300 ljudi

Datum 10.6.2007 11:54:01 | Kategorija: Slovenija

Celje - Na današnji spominski slovesnosti ob deseti obletnici največje nesreče med slovenskimi gorskimi reševalci, ko se je 10. junija 1997 na usposabljanju na grebenu Turske gore smrtno ponesrečilo pet reševalcev, se je zbralo okoli 300 ljudi.Na obletnici tragedije gorskega reševanja 300 ljudi

Celje - Na današnji spominski slovesnosti ob deseti obletnici največje nesreče med slovenskimi gorskimi reševalci, ko se je 10. junija 1997 na usposabljanju na grebenu Turske gore smrtno ponesrečilo pet reševalcev, se je zbralo okoli 300 ljudi.


Na žalni slovesnosti v spomin na najbolj črn dan v 95-letni zgodovini slovenskega gorskega reševanja, ki jo je pripravila gorska reševalna služba Bohinj pri spominskem obeležju na Okrešlju, so se poklonili vsem gorskim reševalcem, ki so umrli pri svojem delu.

Pogačar: "Gorsko reševanje je kot zasvojenost"

Zbrane je najprej pozdravil predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Miro Pogačar. "Gorsko reševanje je kot zasvojenost. Ko enkrat občutiš, da si pomagal človeku, mu morda celo rešil življenje, to težko pozabiš. Ko so ponesrečeni odšli od nas, se je življenje najbližjih spremenilo. Bolečina je v desetih letih popustila, spomin pa ne. Tudi ta dogodek je botroval kasnejšim organizacijskim spremembam," je dejal Pogačar.


Generalni direktor policije Jože Romšek je nesrečo označil za nekaj, kar mu leži na srcu kot spomin in opomin. "Slovenski policisti delujemo strokovno korektno in upoštevamo vsa navodila in poskušamo poskrbeti sami zase. Vsi, ki zahajajo v gore, morajo paziti nase, biti psihično in fizično pripravljeni in vedno pomisliti, kaj bo, če se kaj zgodi," je povedal Romšek.

Po maši in ob koncu kulturnega programa sta delegaciji Gorske reševalne zveze Slovenije in policije ob spomeniku položila venec.

Na seminarju Okrešelj 2007 bodo predstavili knjigo Tragedija v Turski gori

Poleg vsakoletne žalne komemoracije na Okrešlju ob desetletnici največje tragedije v zgodovini slovenskega planinstva in gorske reševalne službe Gorska reševalna zveza Slovenije pripravlja tudi seminar Okrešelj 2007. Dogodek, posvečena spominu na reševalce, ki so se v zadnjem desetletju smrtno ponesrečili pri svojem delu, bo potekal prihodnjo soboto v Poljčah. Na njem pa bodo predstavili tudi knjigo Tragedija v Turski gori.


Majhna nepazljivost in splet okoliščin

V Turskem žlebu nad Okrešljem v Logarski dolini sta bila 10. junija 1997 majhna nepazljivost in splet okoliščin pogubna za gorske reševalce - inštruktorje Mitjo Brajnika, Luko Karničarja, Rada Markiča, Janka Kokalja in Borisa Mlekuža. Ti so v okviru usposabljanja v severni steni Turske gore v Savinjskih Alpah na višini okoli 1900 metrov uredili sidrišče in priveze.

Helikopter odtrgal del skale

Ko so se nato z domnevnim poškodovancem pripeli na helikopter, je eden izmed njih dal znak, da se helikopter lahko dvigne. V spletu nesrečnih okoliščin je bil tedaj drugi član skupine še pripet z varnostno žico, zato je sila helikopterja odtrgala del skale, okoli katere je bilo urejeno sidrišče, in vseh pet članov z žico potegnilo za sabo v globino.


V Sloveniji je okrog 430 aktivnih gorskih reševalcev, ki so brez plačila pripravljeni vsak trenutek priskočiti na pomoč ponesrečenim planincem, četudi za njihovo rešitev tvegajo svoja življenja. Samo v prvih petih mesecih letos so posredovali v 104 nesrečah, v katerih je umrlo pet planincev in gornikov. Lani pa je v 290 nesrečah v gorah življenje izgubilo 23 ljudi.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2727