Slovenija Izola Kako se spopasti z vodno ujmo?

Datum 3.6.2007 8:42:58 | Kategorija: Slovenija

Izolski štab Civilne zaščite je včeraj in danes izpeljal nekoliko bolj realistično zasnovano vajo za zaščito in reševanje.
»Več kot deset let smo organizirali takšne vaje, a je bil scenarij vnaprej izdelan in znan do vsake podrobnosti, tako da sploh ni bilo mogoče preveriti dejanske pripravljenosti. Tokrat smo jo zastavili bistveno bolj operativno. Vse enote (gasilci, reševalci, potapljači, radioamaterji, taborniki in Civilna zaščita, skupaj kakih 60 ljudi) so vedele le, da bo v soboto in nedeljo vaja za slučaj hude vodne ujme in neurja. Na ta način smo lahko natančneje preverili, kako učinkoviti smo,« je povedal Damjan Barut, namestnik poveljnika Civilne zaščite Izola.
Organizatorjem vaje je šlo malce na roko tudi vreme in nekatere druge okoliščine, saj so le dan prej v sosednji Italiji zares doživljali poplave zaradi nalivov in visokega morja. Včeraj so morali izolski potapljači iz kluba Manta najprej reševati jadrnico, ki se je prevrnila, zatem pa se je potopil tudi čoln in so morali poleg reševanja plovil iskati tudi pogrešane ljudi s teh čolnov. Opoldne so na cesti med Šaredom in Medljanom zares podrli drevo čez cesto in počakali gasilce, da so ga razrezali in odstranili. Popoldne pa naj bi morje zalilo nekaj kleti. Ko so gasilci hoteli odpeljati na pomoč, so ugotovili, da je nekdo (zares in povsem mimo scenarija) parkiral na interventni poti do njihovega doma, zato so morali najprej rešiti ta problem (v Izoli ne premorejo pajka) in šele potem so lahko namišljeno prečrpavali vodo iz kleti. Toda v Ljubljanski ulici je v nekem stanovanju zares počila vodovodna cev in zalila poslovni lokal v pritličju. Tudi tokrat so se morali gasilci in drugi reševalci izkazati in pomagati odstraniti posledice prave nesreče. Ponoči so dodatno preverjali, kako hitro se lahko zberejo, če neurje podre drevje čez cesto, danes pa bodo na eni od lokalnih cest odstranjevali (spet pravi) zemeljski plaz.
Vir:Delo
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2709