Newyorški gasilci pred tožbo

Datum 22.5.2007 10:47:07 | Kategorija: Svet

Tožba proti newyorškim gasilcem zaradi sprejemnih izpitov
New York - Ameriško pravosodno ministrstvo je v ponedeljek vložilo tožbo proti organizaciji newyorških gasilcev zaradi sprejemnih izpitov, ki naj bi bili prirejeni tako, da na njih pade večje število temnopoltih in Latinoameričanov.

Prizadevanja za večjo raznolikost newyorških gasilcev sicer potekajo že več desetletij, vendar jih je danes še vedno več kot 90 odstotkov belih moških krščanske, večinoma katoliške veroizpovedi. Med okoli 10.000 gasilci je tudi le 21 žensk.Gasilski komisar Nicholas Scoppetta je dejal, da ne vidi smisla v tožbi, saj je lahko njen izid le to, da jim sodišče ukaže, naj delajo to, kar že delajo. Torej delajo na tem, da bo v njihovih vrstah več manjšin. Župan New Yorka Michael Bloomberg je bil zaradi tožbe užaljen in je napovedal, da jim pravosodno ministrstvo ne bo govorilo, kaj naj delajo, saj se trudijo narediti to, kar je prav.

Med gasilci le trije odstotki temnopoltih

Mesto trdi, da se je število gasilcev, ki so temnopolti ali latinskoameriškega izvora, v zadnjih 10 letih potrojilo. Kljub temu je v vrstah gasilcev le tri odstotke temnopoltih in 4,5 odstotka Latinoameričanov. Za kakšna vprašanja pri pisnih testih gre, ni povsem jasno, vendar pa tožba pravosodnega ministrstva ZDA trdi, da gre za nepotrebna vprašanja, katerih namen ni preverjanje gasilskih sposobnosti, ampak le izločanje pripadnikov manjšin.

S podobnimi težavami se sicer srečujejo tudi gasilske organizacije po drugih ameriških mestih, kjer so prav tako morala sodišča ukazati večje zaposlovanje manjšin v tem še vedno "belem" ameriškem poklicu.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2685