Je umetno dihanje res odveč?

Datum 9.5.2007 8:46:46 | Kategorija: Svet

Raziskava: Umetno dihanje pri prvi pomoči odveč
Muenchen - Oživljanje ponesrečenca na kraju nesreče je uspešnejše, če se dajalec prve pomoči osredotoči na masažo srca, namesto da bi ponesrečencu dajal umetno dihanje.

To ugotavlja nedavna raziskava japonske univerzitetne bolnišnice Surugadi Nihon iz Tokia, ki je spremljala odzive več kot 4000 ljudi na prvo oživljanje.

Umetno dihanje je lahko v nekaterih primerih celo škodljivo, saj reševalec manj časa nameni masaži srca, ki pri oživljanju igra pomembnejšo vlogo. Če bi reševalci ponesrečencem le masirali srce, bi po mnenju avtorjev raziskave lahko pomagali dvakrat več ponesrečencem. Izjemo od tega pravila so opazili le pri dajanju prve pomoči utopljencem oziroma ljudem, ki so v pljuča vdihnili vodo. Pri teh je ob prvi pomoči pomembnejše umetno dihanje kot masaža srca. Kljub tem ugotovitvam pa ni verjetno, da bi zdravstvena stroka spremenila svoja priporočila za prvo pomoč, ki pri oživljanju zdaj svetujejo dva vdiha usta na usta na vsakih 30 pritiskov na srce, saj ta izvirajo iz dolgoletnih izkušenj, menijo poznavalci. (STA/Foto Reuters)

Vir: www.siol.net
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2646