Marsikje so bili ob kres

Datum 4.5.2007 14:57:25 | Kategorija: Slovenija

Med prazniki so se gasilci pošteno potili – Požar v opuščeni stanovanjski hiši in zasilnem lesenem hlevu – V romskem naselju goreli stari avti in gume
Ljubljana – Poklicni gasilci z Vojkove so imeli med prazniki kar precej dela, a se jim s kresovalci, ki bi jim zaradi neprevidnosti ali malomarnosti ogenj ušel s kurišča, k sreči ni bilo treba ukvarjati.
Zadnjega aprila okrog pol osmih zvečer so hiteli na Cesto 13. julija na sostrskem koncu Ljubljane, kjer je zagorelo v starejši nenaseljeni hiši. Požar se je začel v lesenem stropu, ki so ga morali gasilci odpreti, da so prišli do žarišča. Vzrok še ni znan, škode pa naj bi bilo za kakih štiri tisoč evrov. Poklicnim gasilcem so pomagali prostovoljci iz PGD Sostro.
Istega dne malo pred enajsto zvečer je zagorel lesen, s slamo krit hlev oziroma pomožno gospodarsko poslopje ob južni obvoznici nasproti industrijske cone na Rudniku. Hlev, velik petnajst krat osem metrov, je bil prazen, zgorel je do tal, v njem pa nekaj malega sena, lesa in orodja. Pri gašenju opuščene zgradbe so sodelovali tudi člani PGD Rudnik.
Poklicni gasilci so se skupaj s prostovoljci iz PGD Prežganje, Jevnica in Lipoglav spopadli s požarom, ki je pozno zvečer zajel približno pet tisoč kvadratnih metrov podrasti na Ravnem Brdu. Kot se je izkazalo kasneje, je ogenj najprej obliznil golfa, ki je stal nedaleč od skladovnice drv, preskočil nanje in se potem širil po pobočju navzdol. Ogenj so hitro ukrotili.
Možje iz gasilske brigade so skupaj z ježiškimi prostovoljci do konca potolkli tudi požar, ki je sredi dopoldneva zajel priročno delavnico na Tesovnikovi. Lastnik je šel takoj nad plamene z ročnim aparatom, a je bilo vseeno treba poklicati tudi gasilce. Ogenj je uničil precej ročnega orodja, varilni aparat, brusilko, kosilnico, agregat in še marsikaj vrednega.
Dan pred prvim majem pa so morali kres čisto posebne vrste gasiti kočevski prostovoljci. V večernih urah so namreč s romskem naselju Mestni Log zažgali tri stare odslužene osebne avtomobile, dvajset avtomobilskih gum in še tri velike gume za tovornjak. Dima je bilo toliko, da že lahko govorimo o onesnaževanju okolja.
Vir:Delo
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2629