Vaja IDASSA 2007

Datum 31.3.2007 12:48:17 | Kategorija: Evropa

Republika Hrvaška in zveza NATO sta organizatorja mednarodne vaje IDASSA 2007, ki bo potekala, od 18. do 25. maja 2007, v okolici Zadra in Biograda. Od 27. do 29. marca pa je v Biogradu potekala načrtovalna konferenca za to vajo.

Glavni namen vaje je preizkusiti sistem ukrepanja za odpravo posledic naravnih in drugih nesreč in posledic terorizma. Zveza NATO pri delovanju na področju zaščite, reševanja in mednarodne humanitarne pomoči sledi smernicam Združenih narodov INSARAG, zato bo v času vaje vzpostavila okolje, ki bo zajemalo vse akterje, ki sodelujejo pri nudenju in sprejemanju mednarodne humanitarne pomoči.
Namen vaje je preizkusiti operativno pripravljenost enot zaščite, reševanja in pomoči iz držav članic in držav, ki sodelujejo v partnerstvu za mir (PfP), delovanje orodij za koordinacijo mednarodne pomoči, v tej vaji bo to OSOCC (On site Operations and Coordinaton Centre), Republika Hrvaška pa bo preizkusila svoj sistem za sprejem mednarodne pomoči v silah za zaščito, reševanje in pomoč. Vaje se po sedanjih ocenah udeležilo 500 pripadnikov enot in še približno 100 udeležencev, ki bodo igrali vlogo vodstva, ocenjevalcev, OSOCC in lokalnih oblasti.
Slovenija bo na vaji sodelovala z dvajsetčlansko enoto sestavljeno iz poveljstva, oddelka za zveze, oddelka za tehnično potapljanje, oddelka za dekontaminacijo in logistično podporo, poleg enote se bodo vaje udeležili še po en predstavnik v vodstvu vaje, OSOCC-u in pri ocenjevalcih. Za naše pripadnike bo vaja zelo zahtevna, saj bo v celoti samo oskrbna, kar pomeni, da bo treba poskrbeti prav za vse, kar takšna enota potrebuje od logistike, operativnega delovanja zvez in prehrane.
Vir:URSZR

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2522