Eksplodiralo je v filtrih

Datum 28.3.2007 7:40:57 | Kategorija: Slovenija

AJDOVŠČINA Delavca laže ranjena

V bolnišnici se je včeraj še zdravil eden od dveh vzdrževalcev, ki sta se laže poškodovala ob ponedeljkovem požaru v ajdovski tovarni pohištva Lipa. Opekla ju je vročina ob eksploziji mešanice zraka in lesnega prahu v sistemu za odsesavanje prahu.

 Nesreča se je zgodila nekaj po 14. uri, ko je eksplodiralo v filtrih sistema, ki odsesava lesni prah iz strojev delavnice za izdelavo stolov. V sistemu se je najverjetneje zaiskrilo in po besedah direktorja Lipe Antona Smrdelja je eksplodiral zrak, pomešan z lesnim prahom.

Gasilci so v ponedeljek posredovali v ajdovski tovarni Lipa

Udarni val je bruhnil po ceveh sistema za odsesavanje in zanetil je ogenj v ceveh, ponekod v delavnici in v enem od silosov, v katerih shranjujejo lesni prah. V silosu je sicer že zagorelo lani, vendar v veliko manjšem obsegu in zaradi drugega vzroka.

Tokratna nesreča pa ni povzročila le gmotne škode, ampak je tudi poškodovala dva delavca. Vročina ob eksploziji je opekla vzdrževalca, ki sta po besedah direktorja stala zunaj delavnice, nekaj metrov stran od filtrov. “K sreči sta le laže poškodovana in eden se je že vrnil domov,” je povedal Smrdelj. O škodi še ni hotel govoriti, kot so sporočili iz policijske uprave, pa naj bi po prvih ocenah znašala približno 30.000 evrov.

Direktor pravi, da ogenj ni poškodoval strojev v obratu za izdelavo stolov in da proizvodnja ne bo motena. Požar je ukrotilo devet ajdovskih gasilcev, ki so v tovarni ostali vse do 21. ure.

Nekaj jih je nato skrbelo za požarno stražo, včeraj zjutraj pa so tam znova gasili ogenj. Manjši požar se je nato ponovil še v silosu. AS

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2515