GRZS: Reševanje je potekalo v skladu z doktrino

Datum 25.3.2007 15:35:24 | Kategorija: Slovenija

Kranj - Reševalna akcija alpinistov, ki sta pretekli konec tedna plezala v smeri Bija drekerija na Mangartu, je bila vodena v skladu z doktrino Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), v danih razmerah pa več ni bilo mogoče storiti, je v sporočilu za javnost po opravljeni analizi reševanja zapisal predsednik GRZS Miro Pogačar. Doslej so reševalci našli truplo enega od alpinistov, medtem ko drugega še niso našli

GRZS: Reševanje je potekalo v skladu z doktrino

Kranj - Reševalna akcija alpinistov, ki sta pretekli konec tedna plezala v smeri Bija drekerija na Mangartu, je bila vodena v skladu z doktrino Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), v danih razmerah pa več ni bilo mogoče storiti, je v sporočilu za javnost po opravljeni analizi reševanja zapisal predsednik GRZS Miro Pogačar. Doslej so reševalci našli truplo enega od alpinistov, medtem ko drugega še niso našli.


Sodelujoči pri reševanju alpinistov so analizo opravili v petek. Ugotovili so, da so alpinistoma z navodili minulo nedeljo zvečer pomagali izplezati iz stene ter jima svetovali, naj zaradi napovedanega poslabšanja vremena takoj sestopita z gore. Ko sta v ponedeljek zjutraj zaprosila za pomoč, je takoj stekla reševalna akcija, vendar pa reševalci v ponedeljek zaradi snega, vetra, megle in nevarnosti plazov niso mogli na vrh Mangarta.

Iskanje pogrešanega alpinista še vedno poteka

Takoj ko se je izboljšalo vreme, je v torek steklo tudi reševanje s helikopterjem, ki je bilo, poudarjajo v GRZS, prav tako zelo tvegano. Reševalci so na gori našli enega od alpinistov, ki mu ni bilo več pomoči, medtem ko se je iskanje drugega neuspešno nadaljevalo še v sredo in četrtek. Akcija še ni končana, reševalci pa bodo pogrešanega iskali na način, ki ga bodo dovoljevale razmere.

"Javnost je v danih razmerah pričakovala preveč"

Pogačar v sporočilu še poudarja, da je reševanje potekalo pod velikim pritiskom javnosti, katere pričakovanja so bila v danih razmerah prevelika. "Toliko nemoči kot ob teh izredno slabih vremenskih razmerah že dolgo nismo občutili. Vodstvo reševanja je ravnalo popolnoma trezno in človeško, saj bi bilo sicer lahko žrtev še več. Ne smemo pozabiti, da sta se v zadnjih letih med nočnim zimskim reševanjem smrtno ponesrečila dva gorska reševalca," je še zapisal predsednik GRZS.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2510