V eksploziji v Acroniju poškodovanih sedem delavcev

Datum 22.3.2007 11:01:21 | Kategorija: Slovenija

Jesenice - V Acroniju se je v sredo pozno zvečer, okoli 23. ure, zgodila huda delovna nesreča. V obratu jeklarne je eksplodirala elektro peč, pri čemer je bilo poškodovanih sedem delavcev.

V eksploziji v Acroniju poškodovanih sedem delavcev

Jesenice - V Acroniju se je v sredo pozno zvečer, okoli 23. ure, zgodila huda delovna nesreča. V obratu jeklarne je eksplodirala elektro peč, pri čemer je bilo poškodovanih sedem delavcev. Jeseniški gasilci in reševalci so opečene delavce odpeljali v jeseniško bolnišnico, kjer so delavcem oskrbeli lahke telesne poškodbe in jih odpustili v domačo nego. Gmotna škoda, ki je v Acroniju nastala zaradi eksplozije peči, znaša okoli 100.000 evrov, še enkrat toliko škode pa bo nastalo zaradi izpada proizvodnje.


Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so kriminalisti z ogledom kraja nesreče in na podlagi zbranih obvestil ugotovili, da so Acronijevi delavci nočne izmene v obratu jeklarne nekaj čez 22. uro pripravili novo zmes oziroma sestavino za izdelavo tekočega jekla. Postopek so izvajali v elektro obločni peči s kapaciteto 85 ton taline. Ko je bila talina oziroma t.i. sarža pripravljena in je bila izlita v nadaljnji postopek, je v peči ostalo okoli sedem ton taline, kar je sicer običajno pri tem postopku.

Izlitje vode za ohlajevanje peči

Vendar je ob tem prišlo tudi do izlitja vode, ki je namenjena ohlajevanju peči in je po ceveh speljana okoli celotne peči. Med postavljanjem peči v prvotni, torej stoječi položaj, je verjetno nekaj vode steklo tudi v notranjost peči, kjer je bila še preostala talina. Med vodo in talino je prišlo do reakcije in eksplozije v notranjosti peči. Skozi odprtino so iz peči izletele poškodovane ognje varne opeke, delci taline in nastala para. Ti leteči delci so poškodovali sedem delavcev, ki so bili v bližini peči.

Tuja krivda je izključena

Kriminalisti so na podlagi zbranih obvestil in ogledom kraja eksplozije ugotovili, da je tuja krivda za nesrečo izključena, zato bodo o dogodku podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo v Kranju. (STA/Foto Acroni)

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2501