Prvi pridejo in pomagajo

Datum 20.3.2007 15:12:21 | Kategorija: Slovenija

ŠEMPETER Prostovoljni gasilci bodo še laže reševali življenja
Prostovoljno gasilsko društvo Šempeter je v soboto na rednem občnem zboru ocenilo lansko delo in potrdilo načrte za letošnje. Občinska civilna zaščita pa jim je predala defribrilator, ki omogoča oživljanje ponesrečencev ob morebitnem zastoju srca.Šempetrski prostovoljni gasilci so ena od ključnih skupin pri intervencijah pri naravnih in drugih nesrečah, saj so navadno prvi na prizorišču nesreče. Poleg “klasičnih” gasilcev ima društvo v svojih vrstah tudi ekipo prve medicinske pomoči, tako za pomoč svojim članom ob intervencijah kot za nudenje pomoči ponesrečencem.

Z delom prostovoljcev so izredno zadovoljni tudi na občini in v njenem štabu za zaščito in reševanje. Na občnem zboru so jim podarili avtomatski defribrilator. “Napravo lahko uporabljajo tudi usposobljeni nestrokovnjaki, v tem primeru gasilci, in sodi v gasilsko vozilo. Za to potezo smo se odločili, ker so gasilci vedno prvi na kraju intervencije. V primeru srčnega zastoja je zgodnja defibrilacija najpomembnejši ukrep za ponesrečenca. Če jo opravimo v treh minutah po izgubi zavesti, smo lahko uspešni tudi v 80 odstotkih primerov. Če je zamuda večja kot deset minut, pa je možnosti manj kot 10-odstotna,” je pojasnil poveljnik občinskega štaba za zaščito in reševanje Stanislav Črvič.

Gasilci PGD Šempeter so že opravili osnovne tečaje prve medicinske pomoči, aprila pa se bodo pod okriljem reševalne postaje ljubljanskega Kliničnega centra udeležili tečaja prve pomoči in nujne medicinske pomoči za gasilce bolničarje. Sicer pa je podobno dopolnjevanje opreme prostovoljnih gasilcev že ustaljena praksa. Lani jim je občinska CZ izročila napravo GPS, ki so jo gasilci že večkrat koristno uporabili.
Defibrilator je gasilcem izročil župan Dragan Valenčič  

Vir:PN

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2499